De dollar heeft het de afgelopen maanden niet bepaald gemakkelijk gehad. Als reactie op de gevoerde politiek van Trump heeft de Amerikaanse valutamunt de afgelopen tijd behoorlijk wat waarde moeten inleveren. Toch zijn er diverse signalen aanwezig die wijzen richting een herstelbeweging van de dollar.

Woensdagavond besloot de Amerikaanse centrale bank om de rentestand ongewijzigd te laten. Dit was overigens volledig volgens de verwachtingen van de economen. Maar, Janet Yellen liet wel weten dat de Fed vanaf oktober zal gaan starten met het afbouwen van haar gigantische balanspositie. Deze woorden wisten uiteindelijk te zorgen voor een kleine opleving bij de Dollar Index.

Dollar lijkt rijp voor een flinke herstelbeweging

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat er een behoorlijke divergentie is ontstaan tussen de kans op een renteverhoging voor het einde van dit jaar en de stand van de Dollar Index. En zoals we kunnen zien hebben we maar zelden te maken met een dergelijke divergentie. Gezien deze grafiek zouden we kunnen zeggen dat de dollar ‘ondergewaardeerd’ is.

Op de tweede grafiek, wederom afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de hedgefondsen op dit moment zwaar inzetten op een verdere daling van de dollar. Op het eerste gezicht lijkt dit niet bepaald een positief teken te zijn, maar wellicht zouden we dit signaal juist moeten opvatten als enorm ‘Bullish’. Juist toen de hedgefondsen namelijk volop speculeerden op een verdere stijging van de dollar, liet de Amerikaanse valutamunt het tegendeel zien.

Gaat dat deze keer opnieuw gebeuren?