We zitten vandaag midden op een historische bodem. Slechts op het hoogtepunt van de Grote Depressie, bij het einde van Bretton Woods en op de piek van de dotcom-bubbel, zaten we op een gelijkaardig dieptepunt. Dé opportuniteit van de eeuw: grondstoffen. Zelden of nooit waren grondstoffen zo ondergewaardeerd tegenover aandelen als vandaag. En wanneer niemand nog gelooft in grondstoffen, komen er waanzinnige rendementen aan de oppervlakte.
Wie bijvoorbeeld tussen 1970 en 1974 de Goldman Sachs Commodity Index had gekocht, realiseerde een rendement van 50% … per jaar(!).
Wie bij de piek van de dotcom-bubbel grondstoffen had gekocht, realiseerde de daaropvolgende 10 jaar een rendement van 20% … per jaar(!).
Vandaag zijn grondstoffen niet alleen historisch goedkoop, maar ook goedkoop tegenover een historisch overgewaardeerde aandelenmarkt. Deze grafiek maakt duidelijk dat we op een absoluut dieptepunt zitten.
<< Ontdek hier de 6 grondstoffen van de toekomst >>
Dat opent interessante perspectieven voor alerte beleggers. Want lang blijft zoiets nooit duren.
Langdurige bodem bij grondstoffen
Wie goed naar bovenstaande grafiek kijkt, ziet namelijk ook dat grondstoffen lang in tijd dalen ten opzichte van aandelen, maar bijzonder snel kunnen stijgen. Met andere woorden, wanneer grondstoffen uitbreken tegenover aandelen, gaan werkelijk alle remmen los.
De sterkste rendementen bij grondstoffen worden dan ook gerealiseerd bij het begin van een nieuwe stierenmarkt. En dat is slechts een kwestie van tijd.
Wanneer we naar de grondstoffen index kijken van de laatste 2 jaar, dan zien we dat grondstoffen duidelijk bezig zijn met een stevige bodem neer te zetten.
Dat wil zeggen dat een volgende, stevige uitbraak ieder moment kan plaatsvinden.
<< Top 5 marihuana aandelen van 2017 >>
Aziatische middenklasse heeft (grondstoffen)honger
De reden voor een nieuwe uitbraak, is niet ver te zoeken: meer vraag dan aanbod. In het begin van deze eeuw was de grondstoffenhonger uit China de voornaamste reden voor een enorme vraag naar grondstoffen.
Vandaag staat er naast China nóg een land klaar om immense hoeveelheden grondstoffen te importeren: India.
India staat vandaag op het punt waar China 17 jaar geleden stond.
Beide landen hebben meer dan een miljard inwoners. En steeds meer inwoners komen in de middenklasse terecht. Die middenklassers kopen goederen waar veel grondstoffen voor nodig zijn.
Naar schatting zullen er de komende jaren in China, India en andere Aziatische landen 4 miljard mensen in de middenklasse terecht komen.
<< Lees hier hoe je het dividendrendement van Royal Dutch Shell kan verdrievoudigen >>
Je kan ervan op aan dat daar zeer veel grondstoffen voor nodig zijn. Denk maar aan de bouw van huizen, auto’s, voeding, iPhones, … de aanleg van nieuwe wegen en infrastructuur … noem maar op.
Beleggers hebben nog niet door dat deze 2 landen de komende jaren ontzettend veel grondstoffen gaan nodig hebben. De vraag naar grondstoffen zal dus groot zijn.
Aan de andere kant van de vraag staat natuurlijk ook het aanbod. Door de lage prijzen van de laatste jaren, staan de investeringen al jaren op een laag pitje. Minder investering leidt na verloop van tijd altijd naar minder productie.
Wie een beetje van economie kent weet dan dat veel vraag + weinig aanbod alleen maar gecompenseerd kan worden door veel hogere prijzen.
Moest het nog niet duidelijk zijn, dit is dus een ideaal moment om jouw blootstelling aan grondstoffen op te bouwen.
Bron: Nieuwsbrief Slim Beleggen Dividend
Blijf op de hoogte van alle beurs- en grondstoffennieuws via de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>
Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.
Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>