De Italiaanse bevolking is in een onzekere tijd beland. Uiteraard zijn de Italianen wel wat gewend, want de afgelopen maanden leefden zij sowieso al in spanning wat betreft de nieuwe regering. Maar, nu die nieuwe regering is gevormd lijken de problemen alleen maar verder op te lopen. Italië is een van de slechtste Europese jongetjes van de klas en Brussel pikt niet langer het gedrag van de Italianen.

Brussel liet onlangs weten dat Italië zich aan de begrotingsregels moet houden. Dit was de eerste keer ooit dat Brussel een begroting van een eurozoneland afwees. En dat kwam voor veel beleggers toch wel als een verrassing. Italië heeft nu drie weken de tijd om alsnog met een beter voorstel te komen.

Italiaanse economie loopt groot gevaar

Inmiddels heeft de nieuwe Italiaanse regering niet alleen Brussel boos gekregen, maar ook beleggers. Zo is op de eerste grafiek, afkomstig van The Daily Shot, te zien dat de Italiaanse beurs al met 20% in waarde is gedaald. De Italiaanse bankensector doet het nog slechter, want de index voor Italiaanse banken noteert op jaarbasis ruim 35% lager.

Helaas is dat niet het enige probleem waar Italië op dit moment mee te kampen heeft. Op de tweede grafiek (The Daily Shot) is immers te zien dat de zogenoemde ‘spread’ tussen de 10-jarige Italiaanse en Duitse staatsobligatie is gestegen tot boven de 3%. Met andere woorden kost het de Italiaanse staat op dit moment meer geld om financiële middelen binnen te halen waarmee het begrotingstekort kan worden gefinancierd. En dat kan leiden tot een exponentiële groei van de staatsschuld indien de rente blijft oplopen.