Vorige week werd bekend gemaakt dat de Italiaanse economie officieel in een recessie is beland. Tijdens de laatste drie maanden van het jaar werd het Italiaanse bruto binnenlands product namelijk voor het tweede kwartaal op rij geconfronteerd met een krimp. En de vraag is of de economische situatie de komende tijd gaat verbeteren.

Van een officiële recessie is sprake als het bruto binnenlands product van een land tijdens twee opeenvolgende kwartalen weet te krimpen. Tijdens het derde kwartaal van 2018 kromp het Italiaanse BBP met 0,1% en tijdens de laatste drie maanden van het jaar bedroeg die krimp 0,2%. Volgens de huidige Italiaanse regering is deze krimp te danken aan de tegenvallende groei van de Chinese en Duitse economie. Duitsland en China zijn immers belangrijke handelspartners van de Italianen.

Italiaanse economie belandt officieel in een recessie

Toch hoopt de regering dat het herstel de komende maanden ingezet gaat worden. De regering, onder leiding van premier Giuseppe Conte, laat weten dat het dit jaar rekent op een groei van 1%. Het Internationale Monetaire Fonds is duidelijk minder optimistisch gestemd, want de denktank rekent slechts op een groei van 0,6%.

Daarnaast heeft het IMF haar kritiek geuit op het huidige overheidsbeleid. De verlaging van de pensioenleeftijd leidt volgens het IMF juist niet tot een aantrekkende economie. Daarnaast heeft de politieke onzekerheid in het land negatieve gevolgen gehad op het Italiaanse consumentenvertrouwen. En Italië is over het algemeen erg afhankelijk van de binnenlandse consumptie. En juist die consumptie staat nu onder druk.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>