In het Noorden van Italië is de situatie omtrent het coronavirus behoorlijk ernstig. Het aantal besmettingen loopt hoog op en dat moet aangepakt worden. De Italiaanse overheid heeft beslist om de quarantaine verder uit te breiden waardoor 16 miljoen mensen ‘afgesloten’ zijn van de buitenwereld. De reactie op de beurzen is desastreus, Europa kleurt bloedrood.

Beleggers en investeerders die hun portefeuille bekijken vandaag, zullen zich waarschijnlijk een hoedje schrikken. Het nieuws over de uitbreiding van de Italiaanse quarantaine doet de Europese beurzen bloeden. Gemiddeld dalen de Europese beursindexen met 6 tot 7 procent.

De FTSE MIB, de Italiaanse beursindex, is het hardst getroffen door een daling van 11 procent. Het leven in het noorden ligt volledig stil, restaurants, cafés, hotels en noem maar op, hebben de deuren gesloten. Deze regio is dan ook het zwaarst getroffen gebied van Europa. Niemand mag het gebied binnen of het gebied verlaten. Een volledige ‘lockdown’ met andere woorden.

Zware daling

Zelfs de Europese sterkhouder, de Duitse Dax, zakt met 7 procent. Beleggers zijn massaal aan het paniekeren en niet alleen in Europa. Ook in de USA en Azië kleuren de beurzen bloedrood. Of de reactie overdreven is, moet nog blijken. Alles hangt af van hoe de wereldeconomie zich gedraagt en of de impact van het virus landen in een recessie doet belanden.

The government must block an exodus to Calabria, which risks triggering a disastrous bomb.

Voor Italië ziet het er niet positief uit, de economie was al behoorlijk zwak. Economen vrezen dat een recessie in Italië heel plausibel is. De overheid heeft reeds laten weten dat ze van plan zijn om miljarden euro’s uit trekken om de economie te ondersteunen om erger te voorkomen.

Niemand weet hoe lang deze periode nog zal aanhouden op de financiële markten. Maar hoe het er nu aan toe gaat, belooft alleszins niet veel goeds. Centrale banken hebben ook al laten weten dat ze bereid zijn maatregelen te nemen om de impact van het virus te counteren.

Bronnen: CNBC

Foto: Pikrepo

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)