Verwacht in de komende jaren meer handelsconflicten. Relaties tussen landen zullen in het komende decennia verschuiven en daarom zal de handel een ‘hot issue’ blijven volgens James Sullivan.

De voorspelling van de analist van J.P. Morgan komt terwijl de Verenigde Staten en China in een hevig handelsconflict blijven. Vorige week verhoogde president Donald Trump de importtarieven op Chinese goederen. China dreigde op zijn beurt weer met wraak.

Sullivan gelooft dat we dergelijke conflicten vaker zullen zien. De Verenigde Staten was voorheen altijd de supermacht in de wereld. Maar nu komt een land als China op het toneel. Hierdoor vindt er een verschuiving van macht plaats op het wereldwijde toneel.

We zitten in een multipolaire wereld

Volgens de analist komen we door de verschuiving van macht in een multipolaire wereld. Dat betekent dat er meerdere supermachten zijn in plaats van één. Sullivan zei:

Terwijl we naar een multipolaire wereld bewegen, denk ik dat we moeten erkennen dat deze handelsgesprekken geen toeval zijn, maar juist een begin. Als aandelenbeleggers in het bijzonder moeten we erkennen dat dit het nieuwe normaal is.

Daaraan voegde de analist toe:

Deze handelsgesprekken zijn onderdeel van de terugslag van wereldwijde markten voor de komende… 10 tot 20 jaar, omdat deze landen en economieën hun relatieve plek op het wereldtoneel moeten bepalen. En landen moeten de gehele globale machtsstructuur herstructureren door de komst van China.

Trump dreigt met nog hardere maatregelen naar China

Onlangs dreigde president Trump met nog hardere maatregelen richting China. De president eist nu duidelijkheid en actie van China. Zo niet, dan zal Trump nog strengere maatregelen richting China treffen in zijn tweede ambtstermijn. Maar dan moet de huidige president wel eerst herkozen worden.

Bron: CNBC

Foto: iStock