jakobsen Centrale banken hebben twee machtige wapens om de inflatieverwachtingen te beïnvloeden: woorden en daden. Als we naar de Fed kijken, dan zien we bij daden sinds december 2008 een Fed Funds rente van 0% en drie uitvoeringen van kwantitatieve verruiming, ofwel QE. Bij woorden zien we elk kwartaal een serie optimistische projecties van voorzitter Janet Yellen en de andere raadsleden wat betreft de vooruitzichten, uitgedrukt in stippen: de ‘dot plot‘. Het enige wat er met die ‘dot plot’ lijkt te gebeuren is dat hij opschuift naar rechts. De Fed verwacht hogere rentes, maar later. Steeds later. We komen geen millimeter dichter bij de wortel. Steen Jakobsen, strateeg bij Saxo Bank, is er wel klaar mee. Die dot plots kunnen wat hem betreft de prullenbak in:

“Guidance” is now a total joke.

Het enige dat hij ziet zijn telkens nieuwe excuses om de rente niet te verhogen. Ditmaal zijn het de verwijzingen naar China en emerging markets. Maar waarop baseert de Fed het vertrouwen dat deze situatie binnenkort verbetert en de rente omhoog kan? Jakobsen:

De verwachting dat China of de opkomende markten nu of voor de volgende bijeenkomst verbeteren is pure fantasie.

Het meest ergert hij zich nog aan de opstelling van Yellen. De Fed-voorzitter gaf in de persconferentie college als een professor. Ze lijkt zich totaal onbewust van de negatieve consequenties van de nulrente, aldus Jakobsen. Yellen lijkt ook de steun van de medeleden te verliezen. Eén lid voorziet nu zelfs tijdelijk een negatieve rente in de toekomst.

Jakobsen: dollar zwakker, goud hoger

De kans om de rente te verhogen slinkt volgens de strateeg nu snel. Want het ‘succes’ dat de Fed in de arbeidsmarkt ziet, waar de werkloosheid de afgelopen jaren daalde, staat op het punt om om te keren. Juist mede dankzij het ‘pretend-and-extend‘ beleid, ofwel het ‘doen alsof en uitstellen’, van de Fed zelf. Dat verhoogt de economische volatiliteit en onzekerheid, zo stelt Jakobsen. Voor de rest van het jaar voorziet Jakobsen dan ook:

  • Zwakkere US dollar
  • Hogere goudprijs
  • Amerikaanse recessie in het eerste kwartaal van 2016
  • Onzekere aandelenkoersen met de nodige volatiliteit
    • meer monetaire stimulatie zou goed moeten zijn voor de koersen, maar hij betwijfelt of dit nu nog werkt
    • er is geen omzetgroei bij bedrijven

<<< We hebben de ULTIEME gids voor de goudbelegger samengesteld >>>