Er zijn twee manieren om fysiek goud aan te schaffen — kopen en zelf bewaren, of kopen en het door iemand anders laten bewaren. Als men edelmetaal koopt, is het bewaren ervan dus een belangrijk onderdeel van het proces. Ik krijg vaak de vraag naar hoe dit het beste kan. Het thuis bewaren van goud heeft één belangrijk voordeel: je hebt het metaal bij de hand. Er zijn echter verschillende nadelen, het belangrijkste daarvan is het risico op diefstal. Jammer genoeg is diefstalverzekering duur, als je het al kan krijgen. Er is ook het probleem dat het zelf bewaren van goud je liquiditeit aantast omdat je je munten en/of baren naar een handelaar moet brengen om ze tegen het nationale geld in te ruilen. Dat vraagt tijd en het kan je zelfs kosten voor raffinage opleveren om het goudgehalte vast te stellen eer de handelaar je metaal aanvaardt. Als je je goud laat bewaren door een bedrijf, dan heb je het niet bij de hand. Je overwint de andere nadelen van het thuis bewaren wel, maar er zijn ook een aantal risico’s die hierbij komen kijken. Bij deze een lijstje van de belangrijke zaken om in gedachten te houden als je je goud door een bedrijf laat bewaren:
- 1) Maak altijd gebruik van “allocated storage” (toegewezen bewaring). Dat betekent dat het bewaarbedrijf je enkel bewaardiensten aanbiedt en geen eigendomsclaim heeft op de activa die het voor jou bewaart. De juridische eigendomstitel blijft altijd op jouw naam staan. Het tegengestelde hiervan is “unallocated storage”, en dit is de typische formule die gebruikt wordt bij het bewaren van metaal in een bank. Bij deze niet-toegewezen bewaring ligt de juridische titel van het goud bij de bank en niet bij jou, wat betekent dat je een onverzekerde krediteur van de bank wordt. Als gevolg ben je niet langer eigenaar van je eigen fysiek goud. Je bezit papier-goud, met een waarde die afhankelijk is van de kredietwaardigheid van de bank.
- Goud kan “toegewezen en geïdentificeerd” worden door de eigenaar, waarbij je eigenaar bent van je eigen specifieke baar die geïdentificeerd kan worden aan de hand van een serienummer. Anderzijds kan goud ook “toegewezen en onverdeeld” zijn, waarbij je een deel van het metaal dat bewaard wordt bezit, zoals het fungibele graan van vele boeren dat in één silo bewaard wordt.
- Gebruik altijd kluizen die zich niet in een bank bevinden. Als je een bank gebruikt voor bewaring, weet je nooit zeker of je goud daar ligt of niet. Waar banken goed in zijn, is in geld uitlenen. Waar niet-bancaire bewaarbedrijven goed in zijn, is in veilig bewaren.
- Een verzekering nemen is aan te raden. De eigenaar van de kluizen zal een bewijs van verzekering voorzien.
- Om veiligheids- en andere redenen, zoals het laag houden van de verzekeringsonkosten, laten bewaarbedrijven doorgaans niet toe dat je een bezoek brengt en je goud zelf inspecteert. Wat ze wel toelaten, zijn onafhankelijke audits door professionele derden. Als een bewaarbedrijf geen audits toelaat, zoek er dan een die dat wel doet en huur een firma om de aanwezigheid van je metaal geregeld te verifiëren.
Bovenstaande is een snelle opsomming van de belangrijkste zaken om rekening mee te houden als je goud koopt. Deze opmerkingen zijn ook van toepassing op zilver, maar hou er rekening mee dat het veilig bewaren van zilver duur is. Daar zijn een aantal redenen voor, de voornaamste dat €10.000 aan goud vandaag maar één vijfenveertigste van de ruimte inneemt die €10.000 aan zilver in beslag neemt. Iedere optie om edelmetalen te bewaren heeft voor- en nadelen, en iedere persoon moet voor zichzelf de afweging maken welk alternatief, of welke combinatie, het best in zijn of haar behoeften voldoet. ————————————————————————————————————— Copyright © 2010 door James Turk. Alle rechten voorbehouden. James Turk is de oprichter en zit in de raad van commissarissen van GoldMoney.com – De beste manier om goud en zilver te kopen.