JPMorgan Chase CEO Jamie Dimon voorspelt dat de Federal Reserve per ongeluk de Amerikaanse economie in een recessie zal duwen in een poging om de inflatie onder controle te krijgen. Voor de komende twee kwartalen zou de economische groei gewoon verderzetten, maar het laatste kwartaal wordt lastig om te voorspellen, aldus Dimon.

Het ziet er niet goed uit volgens JPMorgan Chase CEO Jamie Dimon. Hij vreest dat de Amerikaanse economie in een recessie zal belanden met als schuldige de Federal Reserve. De centrale bank onderneemt acties om de inflatie af te koelen door middel van renteverhogingen, maar Dimon voorspelt dat ze ergens een foutje zullen maken.

Een recessie zal niet voor meteen zijn. Tijdens het tweede en derde kwartaal gaat de economie vermoedelijk gewoon verder groeien omdat consumenten nog met hopen cash zitten en hun schulden gemakkelijk kunnen terugbetalen. Voor het vierde kwartaal van dit jaar, ziet het er volgens Dimon minder gunstig uit. Een recessie zou in die periode voor de deur staan.

After that, it’s hard to predict. You’ve got two other very large countervailing factors which you guys are all completely aware of. You’ve never seen that before. I’m simply pointing out that those are storm clouds on the horizon that may disappear, they may not.

Vooruitzichten

Het is opvallend hoe snel een situatie en vooruitzichten kunnen veranderen. Vorig jaar beweerde Dimon nog dat de Amerikaanse economie een ‘Goldilocks moment’ aan het beleven is met geweldige groeivooruitzichten tot het jaar 2023. Nu, door de oorlog, de Westerse sancties en de renteverhogingen van de Federal Reserve, spreekt hij over een recessie.

Oorlogen zijn heel onvoorspelbaar, zoals te zien is aan de oliemarkt. Dimon hoopt op een zachte landing en dat er snel vrede komt in Oekraïne. Dit zou de kans op een recessie fors doen verminderen. Maar hij waarschuwt dat zulk scenario wellicht niet plausibel is.

Bronnen: Hugh Son – CNBC

Foto: DonkeyHoteyFlickrCC BY-SA 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>