Tijdens de voorbijgaande handelsdagen zijn de meeste beurzen opnieuw geconfronteerd met berentikken. Het is duidelijk geworden dat het optimistische sentiment nog niet volledig is teruggekeerd. Er zijn nog genoeg beleggers die zich grote zorgen maken over de toekomst en derhalve afstand nemen van financiële markten. In tegenstelling tot wat je zou denken kan dit juist voor de oplettende belegger een grote kans zijn.

Het is lastig om vandaag de dag optimistisch gestemd te zijn over de toekomst van de aandelenmarkten. Zo wordt de wereld geteisterd door een oplopende inflatie en ook de geopolitieke spanningen in de wereld weten te leiden tot een pessimistische stemming. Volgens diverse economen is de kans groot dat de wereldeconomie volgend jaar geconfronteerd gaat worden met een recessie. En over het algemeen lopen de aandelenmarkten juist vooruit op een dergelijke recessie.

Het huidige sentiment kan kansen bieden

De waarheid is ook dat het onmogelijk is om de toekomst haarfijn te voorspellen. Zo zou de wereldeconomie ook in het jaar 2020, als gevolg van het coronavirus, geconfronteerd worden met een strenge recessie. De economische schade was destijds weliswaar groot, maar de recessie was van korte duur. Door de ruimhartige steunmaatregelen van de overheden en de centrale banken wist de wereldeconomie zich weer krachtig te herstellen. Mogelijk zal dat nu opnieuw het geval zijn.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Real Investment Advice, is te zien dat er op dit moment sprake is van een pessimistische stemming onder beleggers. De zwarte lijn vertegenwoordigt namelijk het sentiment op de beursvloer. Als er sprake is van een positieve notering dan houdt dit in dat beleggers optimistisch gestemd zijn over de toekomst, terwijl een notering onder de nul wijst op een pessimistische stemming. En van dat laatste is nu sprake. Op de grafiek is ook te zien dat de aandelenmarkten vaak contrair bewegen. De belangrijkste bodems van de afgelopen 15 jaar werden immers neergezet bij een negatief beurssentiment. Warren Buffett leert ons niet voor niets dat je hebzuchtig moet zijn als andere angstig zijn. En de vraag is of dat nu al het geval is.

3 Aandelen voor de Energie Crisis

Met deze 3 aandelen zal ook u geld kunnen verdienen aan deze energiecrisis … in plaats van hem te betalen.

Dit is een ‘once in a lifetime’ opportuniteit.

Download hier jouw gratis gids: 3 Aandelen voor de Energie Crisis