Amerikaans minister van Financiën Janet Yellen vreest dat de situatie in Oekraïne een grote impact zal hebben op de wereldeconomie de komende maanden. Voorlopig blijven de zware gevolgen uit, maar ze verwacht dat deze voelbaar zullen worden naarmate de oorlog blijft aanslepen. Ze is van mening dat Rusland afgesloten moet worden van het financiële systeem.

De oorlog in Oekraïne wordt steeds bloediger. Het Russische leger richt zich al een tijdje niet meer enkel op militaire doelwitten, maar wat er zich afspeelt in verschillende steden is onbeschrijfelijk. Amerikaans minister van Financiën Janet Yellen verwacht nog meer Westerse sancties tegen Rusland in een poging om de oorlog te stoppen. De impact op de wereldeconomie zal volgens haar enorm zijn die we nog jaren zullen voelen.

Russia’s actions, including the atrocities committed against innocent Ukrainians in Bucha, are reprehensible, represent an unacceptable affront to the rules-based global order, and will have enormous economic repercussions for the world.

Sancties

Internationale financiële instellingen zoals het IMF en de Wereldbank zijn nauw aan het samenwerken om steun te bieden aan Oekraïne. Ze voegde er aan toe dat het Witte Huis van mening is dat Rusland losgekoppeld moet worden van het wereldwijde financiële systeem.

It cannot be business as usual for Russia in any of the financial institutions.

Maar dat is moeilijker dan het lijkt vermits Europa nog afhankelijk is van Russisch gas en olie. Begin deze week werden nieuwe sancties aangekondigd, onder andere tegen president Poetin zijn kinderen en enkele van zijn ministers. Ook nieuwe investeringen in Rusland zijn sinds deze week verboden. Over een recessie heeft ze het niet gehad vermits dit moeilijk is te voorspellen.

Bronnen: Jeff Cox – CNBC

Foto: IMF – FlickrCC BY-NC-ND 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>