De Japanse yen staat al een geruime tijd onder druk en heeft reeds een groot deel van haar waarde verloren. Japan probeerde donderdag de waarde van zijn munt te ondersteunen door voor het eerst in 24 jaar yen te kopen en Amerikaanse dollars te verkopen.

De yen was eerder gedaald tot het laagste niveau sinds 1998 nadat de Federal Reserve de rente agressief had verhoogd. De Bank of Japan daarentegen hield haar rente in negatief terrein, in een poging om haar broze economische herstel te stimuleren. De munt heeft dit jaar ongeveer 20% van haar waarde verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

BoJ behoudt soepele beleid

Eerder op donderdag kondigde de Bank of Japan aan dat zij haar ultrasoepele monetaire beleid zou handhaven. Hiermee is zij een buitenbeentje onder de G7-landen die de rente verhogen om de inflatie te beteugelen.

De centrale bank hield de rente op -0,1%. De Federal Reserve verhoogde de rente op woensdag echter opnieuw met 75 basispunten. Dat deed de yen aanvankelijk kelderen naar 145 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Deze verliezen werden echter ongedaan gemaakt na het nieuws over de interventie.

Bron: CNN
Foto: iStock

Reacties