Het Verenigd Koninkrijk staat volgens economen op de rand van een recessie. Desondanks verhoogde de Bank of England de rente op donderdag opnieuw. Dit was de zevende renteverhoging in minder dan een jaar.

De centrale bank herhaalde de verhoging van een half procentpunt van vorige maand en bracht de rente van 1,75% naar 2,25%. Zij verklaarde dat zij verwacht dat de inflatie volgende maand een piek van 11% zal bereiken. Dit is lager dan zij eerder had verwacht als gevolg van de overheidsinterventie om energierekeningen te subsidiëren.

Zoals de meeste van haar grote concurrenten moet de centrale bank een afweging maken tussen de noodzaak om te voorkomen dat prijsstijgingen uit de hand lopen en de schade die wordt veroorzaakt door agressieve renteverhogingen.

Volgens sommige economen bevindt de Britse economie zich al in een recessie, en de Bank of England deelt die mening. Zij voorspelt dat het Britse bbp in het derde kwartaal met 0,1% zal dalen, deels als gevolg van de extra feestdag voor de begrafenis van de koningin. In het tweede kwartaal daalde het BBP met hetzelfde percentage.

Onhoudbare leningen overheid

De vooruitzichten voor de Bank of England worden verder vertroebeld door een waarschijnlijke forse verhoging van de Britse overheidsuitgaven om de torenhoge energierekeningen van bedrijven en huishoudens omlaag te brengen.

De Britse minister van Financiën Kwasi Kwarteng zal vrijdag de kosten van het subsidieprogramma schetsen. Analisten hebben reeds berekend dat de rekening de komende 2 jaar 150 miljard pond kan bedragen.

In combinatie met de door de nieuwe premier Liz Truss beloofde belastingverlagingen zou dat de inflatie de komende jaren hoog kunnen houden en de leningen van de Britse overheid de hoogte in jagen.

In een woensdag gepubliceerd rapport waarschuwt het onafhankelijke Institute for Fiscal Studies dat de regering de Britse schuld “op een onhoudbaar pad” dreigt te zetten.

Bron: CNN
Foto: iStock

Reacties