De Japanse economie kan tevreden terugkijken naar het tweede kwartaal van dit jaar. De economie groeide met 1,3 procent tijdens Q2 nadat het tijdens het eerste kwartaal met 3,7 procent kromp. Het overtrof daarmee ook de analistenvoorspelling van 0,7 procent. Echter is de economische ‘rebound’ in Japan minder sterk dan in andere geavanceerde economieën. 

Japan, de derde grootste economie ter wereld, is tijdens het tweede kwartaal van dit jaar relatief goed hersteld van de coronapandemie. Met een groei van 1,3 procent deed de Japanse economie het beter dan de analistenvoorspelling van 0,7 procent. Het is vooral een opluchting vermits de economie tijdens het eerste kwartaal kromp met maar liefst 3,7 procent.

Toch blijft het optimisme bedrukt vermits andere geavanceerde economieën het beter deden tijdens Q2. De economie in de Verenigde Staten van Amerika wist namelijk te stijgen met 6,5 procent. Yoshihiki Shinke, hoofdeconoom bij Dai-ichi Life Research Institute, benadrukt de delta variant de komende maanden nog een grote hindernis zal zijn voor de Japanse economie.

There’s not much to be optimistic on the outlook with a spike in infections heightening the chance of stricter curbs on activity. Japan’s economy stagnated in the first half of this year and there’s a risk of a contraction in July-September. Any clear rebound in growth will have to wait until year-end.

Delta variant

Het consumentenvertrouwen maakte ook een sprongetje in Q2, deze steeg namelijk met 0,8 procent komende van een daling van 1 procent in het eerste kwartaal. Ook de export nam toe met 2,9 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Met andere woorden, er is vooruitgang.

Marktkenners benadrukken dat het koffiedik kijken is hoe de Japanse economie zal presteren tijdens het derde kwartaal gezien de opmars van de delta variant. Dit zorgt voor storingen in de logistieke keten voor sommige Japanse fabrieken met mogelijke schadelijke gevolgen.

Bronnen: Reuters – CNBC

Foto: pics_pd – Pixnio

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>