De activiteiten van Japanse fabrieken zit al 17 maanden op rij in een dalende trend. Nooit eerder was de situatie omtrent de fabrieksactiviteiten zo onrustwekkend op het Zuidoost Aziatische eiland. Dit alles wordt uiteraard veroorzaakt door de strenge coronamaatregelen die de Japanse overheid in het leven heeft geroepen. Beleidsmakers zijn nu op zoek naar een manier om deze trend om te buigen want de ’s werelds derde grootste economie begint er onder te lijden.
De gezondheidscrisis heeft de hele wereld in zijn bedwang. Sommige landen hebben een manier gevonden om minder last te hebben van de negatieve impact. Japan, ’s werelds derde grootste economie, heeft echter nog geen antwoord klaar om de coronacrisis te counteren. De fabrieksactiviteiten zitten nu al 17 maanden lang in een dalende trend. De Purchasing Managers’ Index noteert op 47.7 wat duidt op een krimp van de economie.
Ondanks de krimp is het PMI-cijfer wel lichtjes aan het stijgen. In augustus noteerde de index op 47.2 punten en de maand ervoor op 47.3 punten. Analisten en marktkenners verwachten dat de Japanse economie dit jaar nog zal stabiliseren maar een groei van het bbp zit er wellicht niet in.
Op weg naar herstel?
Tim Moore, econoom en associate director bij IHS Markit, merkt op dat de intensiteit van de daling van de Japanse fabrieksactiviteiten aan het verminderen is.
Subdued business conditions persisted across the Japanese manufacturing sector in September, but there were signs that the downturn has lost intensity.
De export naar andere Aziatische landen is aan het toenemen en helpt om de Japanse maakindustrie te ondersteunen. Zelfs de handel met Europa en de Verenigde Staten begint opnieuw aan te trekken en gaat wellicht de komende maanden blijven toenemen.
Some manufacturers noted that a turnaround in export sales to clients elsewhere in Asia had helped to offset some of the demand weakness across Europe and the United States.
Het onderzoek naar de Purchasing Managers’ Index doet beleggers en investeerders hopen op een herstel van de productievolumes waardoor de groeiverwachtingen voor het komende jaar oplopen tot het hoogste niveau sinds mei 2018. De tijd zal uitwijzen hoeveel tijd Japan nodig zal hebben om hun economie opnieuw te doen groeien.
Bronnen: CNBC
Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws
Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>