De wereldeconomie zal dit jaar geconfronteerd worden met een historische krimp. Toch lijken voorzichtig aan wat lichtpuntjes te ontstaan. De economische verschillen zullen echter hoogstwaarschijnlijk groot zijn. Zo is de kans groot dat de Chinese economie dit jaar alsnog zal groeien. Hoe zit de situatie in het Westen er uit?

Recent werd er door Oxford Economics opnieuw een enquête gehouden onder prominente economen die afkomstig zijn uit de Westerse wereld. Uit deze enquête bleek dat voorzichtig aan wat meer economen rekening houden met het zogenoemde ‘V-herstel’. Daar staat tegenover dat ook steeds meer economen vrezen voor het zogenoemde ‘L-herstel’.

Een U-herstel lijkt nog steeds het meest logische scenario te zijn

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van The Daily Shot, zijn de onderzoeksresultaten van Oxford Economics Global Risk Survey in beeld gebracht. Zoals gezegd is er ook sprake van een groeiend aantal economen dat rekent op het L-herstel. In dat geval is er langdurig sprake van een economische krimp. Deze economen staan lijnrecht tegenover de economen die rekenen op een snel en krachtig economisch herstel (V-herstel). Het overgrote deel van de economen rekent nog steeds op het zogenoemde U-herstel. In dat geval zal de krimp wat langer aanhouden, maar zal er vervolgens wel een krachtig economisch herstel plaatsvinden.

De ontwikkeling bij de Westerse economie zal voor een groot deel afhangen van de situatie rondom het coronavirus. In Europa moet er gevreesd worden voor een nieuwe economische schok nu de coronabesmettingen weer rap oplopen. Toch lijken wel steeds meer overheden rekening te houden met het economische aspect.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>