De kans is bijzonder groot dat de Japanse yen fors in waarde zal stijgen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Volgens zakenbank Nomura heeft dit te maken met de piek in het rentebeleid van de Fed en de mogelijke afschaffing van de ‘yield curve control’ van de Bank of Japan. Men verwacht dat de yen zal stijgen tot 120 per US dollar.
Craig Chan, valutastrateeg bij Nomura, voorspelt dat de Japanse yen tegen het einde van het jaar zou kunnen stijgen tot 120 per dollar als gevolg van een wijziging in het beleid van de centrale bank. Nomura verwacht dat de Fed haar hoogtepunt heeft bereikt in termen van renteverhogingen, terwijl de Bank of Japan haar rentecurvebeleid mogelijk zal bijstellen.
Volgens het huidige beleid van de Japanse centrale bank om de rentecurve te beheersen, de zogenaamde ‘yield curve control’ (YCC), wordt de korte rente op -0,1 procent gehouden en het rendement op 10-jaars overheidsobligaties op 0,5 procent boven of onder nul.
Afschaffen?
Chan is van mening dat er nog steeds een risico is rond het beleid van de BOJ en dat een verschuiving van de doelstelling van tien jaar naar vijf jaar of twee jaar mogelijk is. Hoewel een stopzetting van het beleid onwaarschijnlijk is, denkt Chan dat de kans op een aanpassing toeneemt naarmate het jaar vordert en er meer economische gegevens beschikbaar zijn.
De valutastrateeg van Standard Chartered Bank, Divya Devesh, voorspelt ook dat de yen met 20 procent kan stijgen ten opzichte van de Amerikaanse dollar, gedreven door een complete herziening van de YCC. Devesh gelooft dat de Bank of Japan de ‘yield curve control’ tijdens de bijeenkomst in juni volledig kan afschaffen.
Als ze ervoor kiezen om het stapsgewijs te doen, kunnen markten gaan speculeren en daar nu al op willen inspelen, wat een probleem zou worden voor de Bank of Japan. Daarom is het wellicht gemakkelijker om de YCC helemaal af te schaffen om speculatie te voorkomen.
Bronnen: Lee Ying Shan – CNBC
Foto: Japanexperterna.se – Flickr – CC BY-SA 4.0
5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen
- De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
- Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
- Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
- De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
- Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis
Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER