Op woensdag daalde de waarde van de Japanse yen tot het laagste niveau sinds 1990. Tegenover de Amerikaanse dollar zakte de yen naar 151,39. De markten overwegen of de Japanse overheid zal ingrijpen om de valuta te ondersteunen.

In de volgende grafiek zien we het koersverloop van Yen tegenover de dollar:

Marktvisies op Japanse valutabewegingen

De zwakte van de yen suggereert dat Japanse beleidsmakers kunnen ingrijpen om de valuta te versterken. Minister van Financiën Shunichi Suzuki sluit maatregelen tegen valutabewegingen niet uit.

Na een bijeenkomst met de Bank of Japan, meldde Masato Kanda, vice-minister van Financiën voor internationale zaken dat de bewegingen van de yen nauwlettend wordt gevolgd.

Analisten van de Commonwealth Bank of Australia suggereren een grotere kans op Japanse interventie. Ze gaven het volgende aan:

Er is nu een grotere kans op Japanse valuta-interventie. Een nieuwe sterke stijging in USD/JPY op korte termijn kan de aanleiding zijn.

Bank of America Global Research noemt interventie een “realistische optie”, maar wijst op structurele problemen.

Staat van de Japanse economie

De Japanse economie viel onverwacht in een recessie, maar herstelde zich later. Nu worstelt het land met inflatie na decennia van deflatie. De Bank of Japan beëindigde recent haar beleid van negatieve rentetarieven, wat leidde tot een verkoopgolf van de yen.

Hoewel een zwakkere yen voordelen heeft, zoals een boost voor het toerisme en de aandelenmarkt, brengt het ook risico’s met zich mee.

Bron: CNBC
Foto: iStcok