Kleine Amerikaanse bedrijven hebben het zwaar tegenover hun grotere tegenhangers. Terwijl grote technologiereuzen zoals Nvidia en Meta flinke winsten boeken, lijden kleinere bedrijven onder hoge rentetarieven. Dit komt doordat veel van deze bedrijven zwakkere balansen hebben en minder invloed hebben op hun prijzen.

Voorheen presteerden ondergeanalyseerde aandelen beter in de jaren 2000. Hardnekkige inflatie en een sterke arbeidsmarkt suggereren dat rentetarieven mogelijk hoog blijven, waardoor kleine bedrijven hard worden getroffen. Zie hieronder ook dat de S&P meer won dan de Russell:

Small-caps hebben last van rentes

De Russell 2000-index is sinds 2020 met 24% gestegen, terwijl de S&P 500 meer dan 60% won. De S&P steeg gestaag door sterke winst en interesse in AI, terwijl het momentum van small-caps afnam, met negatieve gevolgen. Dit doorbreekt een historische norm, waarbij small-caps doorgaans hogere rendementen opleveren.

Small-cap aandelen hebben sinds 2016 hun grotere tegenhangers niet bijgehouden, behalve een korte periode van overprestatie in 2020. Zie hieronder hoe de Russel tegenover de S&P presteerde:

Analisten, zoals Greg Tuorto van Goldman Sachs Asset Management, leggen uit dat dit investeerders afschrikt. Tuorto belegt al bijna 30 jaar in small-caps, en sinds 2016 of 2017 zijn er geen grote geldstromen naar deze sector gegaan. Hij zegt:

Je hebt een beetje hebzucht nodig, wat van die dierlijke instincten, misschien een opleving in M&A of een bloeiende IPO-markt, voor kleine bedrijven om echt op gang te komen.

Kansen bij kleine bedrijven

De verwachting is echter dat de winst van kleine bedrijven zal verbeteren als de rentetarieven dalen. David Lefkowitz, hoofd Amerikaanse aandelen bij UBS, wijst erop:

Als de winsten van kleine bedrijven toenemen, zullen mensen de aandelen kopen. En de winsten zouden moeten toenemen.

Jill Carey Hall van Bank of America, ziet kansen voor beleggers. Hall merkt op:

De enige andere keer dat je relatieve multiples zo goedkoop zag, was in 1999 en 2000, en dat bleek een geweldig decennium te zijn voor kleine bedrijven.

Bron: Financial Times
Foto: iStock