Amazon-oprichter Jeff Bezos draagt maandag zijn titel van CEO over aan Andy Jassy. Hiermee komt er een einde aan een periode van meer dan twee decennia waarin hij het bedrijf uitbouwde van online-boekenwinkel tot een gigant van $1,75 biljoen die werkzaam is op gebieden van detailhandel tot logistiek en het internet.

Het bedrijf kondigde in februari aan dat Bezos zou overgaan van CEO naar uitvoerend voorzitter. Bezos zou meer tijd willen besteden aan zijn andere ondernemingen, waaronder de Washington Post en zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin.

Het vertrek van Bezos als CEO komt op een belangrijk punt voor Amazon. De Covid-19 pandemie creƫerde een enorme vraag naar zijn diensten, wat leidde tot een forse stijging van de winst. De explosieve groei doet echter ook de aandacht van toezichthouders toenemen, waarvan sommigen vinden dat Amazon te groot en te machtig is geworden.

Als de rijkste man ter wereld niet meer aan het roer staat, kan het bedrijf beter bestand zijn tegen de toenemende kritiek.

Blijvende macht

Zelfs nu Bezos zich terugtrekt in een minder publieke rol bij Amazon, zal hij nog jaren een enorme invloed hebben op het bedrijf. Bezos blijft immers de grootste aandeelhouder, is een mentor voor de nieuwe CEO en staat aan het hoofd van de raad van bestuur.

Bezos blijft met ruime voorsprong de grootste aandeelhouder van Amazon. Vorige maand bezat hij 51,2 miljoen aandelen of ongeveer 10%. Dit is veel meer dan Vanguard Group, de tweede grootste aandeelhouder, die ongeveer 6,5% bezit.

Hiernaast de nieuwe CEO Jassy nog steeds raad en advies vragen aan Bezos. De twee hebben nauw samengewerkt sinds de begindagen van het bedrijf. Jassy is ook al lange tijd lid van de elite leidersgroep van Bezos, genaamd het S-team.

Bron: CNN

Foto: iStock

Reacties