Jerome Powell gaf maandag een toespraak in Florida. Hierin stelde de voorzitter van de Fed dat de bedrijfsschuld in Verenigde Staten op het hoogste niveau ooit noteert. Maar het vormt geen direct gevaar voor het financiële systeem, stelt Powell.

In de speech beoordeelde Powell de huidige risico’s in het financiële systeem, die tot de financiële crisis van 2008 leden.

Geen tekenen van een bubbel

Volgens Powell zijn de risico’s nu laag. Alleen, als de economie verzwakt, zullen schuldenaars in financiële problemen kunnen belanden. De voorzitter van de Fed zei:

Bedrijfsschuld zorgt niet voor het soort verhoogde risico van de stabiliteit van het financiële systeem dat zou leiden tot brede schade aan huishoudens en bedrijven als de omstandigheden verslechteren. Tegelijkertijd kan de hoogste van de schuld zeker schuldenaars in de problemen brengen, als de economie verzwakt.

Powell zei dat hij doorgaat met het onderzoek naar potentiële risico’s bij schuldenaars. Maar volgens de voorzitter van de Fed zijn de risico’s op dit moment matig.

De schuld aan niet-financiële bedrijven bedraagt nu zo’n 6,2 biljoen dollar volgens CNBC. Maar volgens Powell is dit geen bubbel, want het schuld-tot-BBP ratio stijgt op een constant niveau.

Juist wel een bubbel

Verschillende personen, waaronder voormalig Fed-voorzitster Janet Yellen, uitten wel openlijk hun zorgen over de staat van de bedrijfsschuld in de Verenigde Staten.

De totale bedrijfsschuld noteert op het hoogste niveau ooit. En een groot deel van de schuld is van een lage kwaliteit. Hoe lager de kwaliteit van schuld, hoe groter de kans is dat het niet wordt terugbetaald.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>