De Brexit gaat waarschijnlijk uitgesteld worden en dat doet wonderen voor het Britse pond. De sterling is de afgelopen maanden fors gestegen naar van 1,10 euro naar 1,16 euro. De twijfel of de Brexit zal doorgaan wordt steeds groter tot groot jolijt van beleggers. Er is een mogelijkheid voor een tweede referendum, Labour-leider Jeremy Corbyn liet alvast weten dit te steunen.

De Brexit, er is al veel over gesproken en geschreven. Maar zal ze er effectief komen? De kans op een uitstel is zeer hoog en de kans dat ze wordt afgeschaft groeit ook met de dag. Het klinkt alvast als muziek in de oren van de financiële markten. Vooral voor het Britse pond is dit goed nieuws.

Uitstel of afstel?

De Britse munt is op korte tijd flink gestegen. De sterling presteert in feite heel goed dit jaar dankzij de twijfel rond de Brexit. De munt noteert op dit moment op zijn hoogste punt tegenover de euro sinds mei 2017. Brits premier Theresa May ziet geen andere optie dan meer tijd te winnen om een deal rond te krijgen. Ze heeft de keuze tussen uitstel of de Brexit laten doorgaan zonder een deal met de EU.

Om de Brexit op te schuiven met enkele maanden, moet de verlenging van het artikel 50 eerst worden goedgekeurd door alle 28 EU-landen. En de Britten hebben de keuze, ofwel stellen ze de Brexit uit met 2 tot 3 maanden, ofwel gaan ze voor 9 tot 12 maanden. In het beste geval wordt er gekozen voor het laatste scenario, dan is er meer tijd om tot een constructieve oplossing te komen.

Eender wat er gebeurt, de evolutie in dit dossier is gunstig voor het Britse pond als er een uitstel komt. Er wordt ook hoop gevestigd op een tweede referendum. Volgens peilingen zou de bevolking de Brexit willen terugdraaien en toch in de Europese Unie blijven, uiteraard het meest ideale scenario.

Bronnen: De Tijd

Foto: GregMontani – Pixabay