Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, heeft gezegd dat de kans bijzonder groot is dat de stimuleringsmaatregelen tegen het einde van dit jaar zullen worden teruggeschroefd. Powell is van mening dat de Amerikaanse economie sterk genoeg is. Dat wil volgens hem echter niet zeggen dat ook de rentes verhoogd zullen worden. 

De grootschalige stimuleringsmaatregelen van de Federal Reserve zullen teruggeschroefd worden tegen eind dit jaar, dat beweerde voorzitter Jerome Powell. Concreet wil dit zeggen dat ze de komende maanden minder obligaties zullen opkopen naar gelang de economie herstelt.

Powell voegde er aan toe dat de Amerikaanse economie goed aan het herstellen is, maar dat dit nog geen garantie biedt om de rentes te verhogen. Deze uitspraak is belangrijk voor de financiële markten gezien een te snelle renteverhoging een schokgolf kan teweegbrengen.

The timing and pace of the coming reduction in asset purchases will not be intended to carry a direct signal regarding the timing of interest rate liftoff, for which we have articulated a different and substantially more stringent test.

Arbeidsmarkt

Hoewel de het inflatiedoel van ‘rond de 2 procent’ is bereikt, moet de situatie omtrent de werkgelegenheid meer zekerheid bieden. Deze twee factoren zijn cruciaal voor de Federal Reserve om de rentes effectief te verhogen. De Amerikaanse aandelenmarkten reageerden positief op de mededeling van Powell, voornamelijk gezien beleggers en investeerders nu meer zekerheid hebben inzake het rentebeleid. De S&P 500 steeg naar een nieuwe record.

Over de gehele lijn gaan de bestuursleden akkoord met de beslissing van Powell. Ook Fed-vicevoorzitter Richard Clarida zei dat hij zich kan vinden in deze aanpak. Vooral indien de situatie op de arbeidsmarkt geleidelijk aan verbetert. Daarenboven blijven ze bij de Federal Reserve overtuigd van het feit dat de stijgende inflatie een tijdelijk fenomeen is.

Bronnen: Jeff Cox – CNBC

Foto: Nick Youngson – CC BY-SA 3.0Pix4free.org

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>