jonge beleggers indexfonds Wil je rijk worden dan moet je zo snel mogelijk beginnen met beleggen. Wanneer je jong bent, is de belangrijkste belegging die je kunt doen je tijd. Tijd in de markt is belangrijker dan wat dan ook. Hoe langer je in de markt zit met je geld hoe sterker de kracht van samengestelde interest werkt. Jim Cramer is medeoprichter van de financiële website TheStreet.com en heeft een populaire money show op CNBC. Zijn belangrijkste advies voor jongeren is dan ook om de eerste €10.000 te investeren in een indexfonds. Een indexfonds is een fonds of ETF dat een bepaalde index volgt, zoals de S&P 500 of de AEX, DAX of BEL20. Hoewel een index ook stijgt en daalt, is de lange termijn trend steeds omhoog. Een index kan ook niet tot 0 zakken of failliet gaan.

Een indexfonds is de basis

De financiële crisis van 2008 veranderde zijn mening. Vroeger zou Cramer aangeraden hebben om vijf verschillende aandelen te kopen. Maar de markt is zo onvoorspelbaar geworden dat je veel beter eerst een indexfonds koopt en daarna pas individueel aandelen. Stel dat je eerst vijf verschillende aandelen koopt waarvan er twee slecht presteren, dan kan dit een enorme impact hebben op het rendement van je portefeuille. Maar eens dat je €10.000 investeert in een indexfonds, kan je verder diversifiëren naar individuele aandelen zodat de impact bij een foute beslissing geminimaliseerd wordt.

Hier moet je op letten als je een indexfonds koopt

Jim Cramer heeft nog een belangrijke tip voor wie wil beleggen in indexfondsen: let op de kosten. Hoe lager de kosten hoe meer rendement je overhoudt. Het verschil tussen 1% of 2% kosten lijkt niet veel, maar over een langere periode kan dit wel een groot verschil maken.

<< Lees hier de gratis FondsenGids >>