China heeft de afgelopen jaren verschillende maatregelen genomen om de economische groeivertraging op te vangen, maar volgens JP Morgan moeten ze meer in het werk stellen om de risico’s de kop in te drukken. Vooral gezien de handelsoorlog met de Verenigde Staten.

Volgens Hannah Anderson, marktspecialist bij JP Morgan Asset Management, doen de Chinese overheid en de People’s Bank of China niet genoeg om de economische groeivertraging te ‘counteren’. In december vorig jaar kondigde de Chinese centrale bank aan dat ze hun beleid gaan versoepelen.

Commerciële banken mogen nu minder reserve opzij hebben staan hebben toestemming om meer geld uit te lenen aan kleinere bedrijven. Maar Anderson vindt dat er meer dient te gebeuren, vooral gezien de turbulente situatie door de handelsoorlog met de Verenigde Staten van Amerika.

Stimulus

De laatste maatregel van de PBOC is nu al de vijfde in één jaar tijd maar brengt volgens de marktspecialist van JP Morgan niet genoeg liquiditeit op de Chinese markten. Ze benadrukt dat er nog ontzettend veel geld ter beschikking is om te spenderen en te investeren.

We suspect the next major step that is not broadly anticipated will be a cut to benchmark lending rates.

Ze is niet de enige die er zo over denkt, ook Mark Williams, econoom voor de regio Azië van de firma Capital Economics, is van mening dat er meer dient te gebeuren en wellicht ook zal gebeuren. Hij verwacht dat de volgende stap een verlaging van de rentes zal zijn, zodat lenen gemakkelijker wordt.

Toch verwacht hij niet dat, als deze maatregelen worden genomen, we snel verandering zullen zien aan de economische toestand van het land. We zullen hooguit een stabilisatie van de vertraging zien tegen midden dit jaar. Een remonte of heropleving zal dit jaar echter nog niet aan de orde zijn.

Bronnen: CNBC

Foto: Fuangg’s photos – Flickr – CC BY-ND 2.0