Tijdens de financiële crisis moest de ene bank na de andere bank gered worden. Dit bracht verschillende landen op de rand van de afgrond omdat deze banken te groot waren om te redden. Men opperde al snel om de banken op te breken en kleiner te maken om dit probleem te vermijden. Helaas is daar nog maar weinig van in huis gekomen. De G20 publiceerde onlangs een lijst met banken die het meeste schade kunnen veroorzaken aan het globale financiële systeem wanneer een van deze banken in de problemen zou komen. Bovenaan de lijst staan 2 oude bekenden uit de financiële crisis: HSBC en JP Morgan Chase. De G20 noemt deze banken “systemically important banks“. Met andere woorden, deze banken zijn te groot om gered te worden – ‘too big to fail’. Deze banken zijn niet alleen groot, hun netwerk reikt over heel de wereld waardoor ze heel de wereld in de problemen kunnen brengen.
Banken zijn sinds de financiële crisis nog groter geworden
Of banken nu eindelijk opgebroken moeten worden is een belangrijk thema geworden in de Amerikaanse Presidentsverkiezingen. De meeste Democraten willen de banken kleiner maken om de factuur bij een mogelijke bailout zo klein mogelijk te maken. Hillary Clinton en de meeste Republikeinen denken dat de strengere wetten van de laatste jaren deze banken zullen behoeden van een nieuwe financiële crisis. Volgens het rapport van de G20 zijn de banken groter geworden sinds de financiële crisis, maar dragen ze minder risico’s met zich mee. Banken houden nu veel meer kapitaal aan op hun balansen die als buffer moeten dienen tijdens een moeilijke periode. De G20 verdeelt de banken in 5 categorieën waarbij de gevarenzone ‘level 5’ geen enkele bank bevat. ‘Level 4’ telt 2 banken: HSBC en JP Morgan Chase. In ‘Level 3’ bevinden zich enkele Europese banken zoals BNP Paribas en Deutsche Bank. Dat de Europese banken minder goed gekapitaliseerd werden na de financiële crisis blijkt uit de berichten van de laatste weken. 3 Europese banken kondigden de laatste 2 weken meer dan 30.000 ontslagen aan.
Europese banken moeten dringend hervormen
Standard Chartered zal 15.000 werknemers ontslaan, 17% van het personeelsbestand. Eerder kondigde het fel geplaagde Deutsche Bank 11.000 ontslagen aan en Credit Suisse laat 5.600 werknemers afvloeien.
Niet toevallig hebben deze 3 banken een nieuwe CEO gekregen dit jaar. Het is de grootste reorganisatie binnen de sector sinds de financiële crisis. Deutsche Bank kondigde zelfs aan het dividend dit en volgend jaar te schrappen om kapitaal binnen de firma te houden.
Standard Chartered nieuwe CEO Bill Winters wil $2,9 miljard besparen tegen 2018. Naast de ontslagen wil de bank ook $100 miljard activa van de hand doen en schrapt het ook zijn dividend voor de 2e helft van dit jaar. Dit is de eerste keer sinds 1988 dat de bank zijn dividend moet schrappen.
Christopher Wheeler, analist bij Atlantic Equities LLP in Londen ziet hierin een duidelijk signaal dat de Europese banken zich niet snel genoeg hebben aangepast aan de nieuwe realiteit na de financiële crisis. Ze moeten nu halsoverkop een inhaalmanoeuvre uitvoeren. Hopelijk is het niet te laat.
<<< Bescherm uzelf tegen een nieuwe financiële crisis >>>