De opmars van de elektrische auto onder leiding van Tesla komt stilaan op een doorbraakpunt. Daarna zal alles nog sneller evolueren. Dit zal op termijn vooral voor veel verliezers zorgen in een sector die al 100 jaar de wereld domineert, aldus analisten van JP Morgan. Tesla en andere bedrijven kunnen veel schade aanrichten.

Het prijsverschil tussen de traditionele wagen en de elektrische wagen neemt af. Dit komt vooral door de daling van de kostprijs van de batterijen. Een steeds lagere restwaarde bij de traditionele wagens zorgt ervoor dat prijzen niet veel verder meer moeten dalen om competitief te zijn, zeggen de analisten.

Naar schatting zal de globale automarkt tegen 2025 voor 35% uit elektrische auto’s bestaan, tegen 2030 is dit al 48%.

Een video van Bloomberg van een jaar geleden illustreert dit perfect …

Dit zal voor grote verliezen en verliezers zorgen in traditionele sectoren.

Ten eerste is er het onderhoud. Elektrische auto’s hebben zo’n 20 wisselstukken tegenover 2.000 voor de gewone auto. Onderhoudskosten zullen drastisch dalen en auto’s zullen ook veel langer meegaan. Autogarages halen een groot deel van hun winstgevendheid uit het onderhoud.

Ten tweede zijn elektrische auto’s relatief gemakkelijker om te bouwen. Kapitaaluitgaven in de sector zal dalen.

Ten derde zal de financiering voor elektrische auto’s minder nodig zijn. Doordat de wagens langer meegaan, is er minder behoefte aan nieuwe autoleningen.

Ten vierde zal ook de olie-industrie de gevolgen dragen. Passagiersvoertuigen zijn wereldwijd goed voor 20% van de vraag naar olie. Naar schatting kan de vraag naar olie hierdoor met 15% dalen tegen 2035.

Blijf op de hoogte van alle beurs- en aandelennieuws via de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>

Waar verliezers zijn, zijn ook winnaars

JP Morgan ziet uiteraard ook winnaars ontstaan door deze nieuwe trend. Producenten van elektrische voertuigen maken veel meer gebruik van halfgeleiders, zo’n 2 tot 3 keer meer dan in een traditionele wagen. Deze halfgeleiders zullen ook nodig zijn in de laadstations.

En ook de consument zal er wel bij varen doordat de kost van hun wagen, traditioneel 8% tot 10% van het totale budget, daalt.

Bron: CNBC

Foto Credit: Flickr/Alan Trotter