Digitale activa, zoals bitcoin, zijn de afgelopen maand flink gestegen. Dit komt door opwinding over de mogelijke goedkeuring van bitcoin exchange-traded-funds (ETF’s). JPMorgan, een van de grootste financiële instellingen ter wereld, waarschuwt nu investeerders dat deze opwinding wellicht te hooggespannen is.

Het positieve sentiment wordt ondersteund door twee belangrijke argumenten, aldus de bank.

  1. ‘Goedkeuring van een spot Bitcoin ETF zou de crypto-markten helpen om nieuw kapitaal aan te trekken, omdat de nieuw goedgekeurde ETF’s instromen zien’
  2. ‘De goedkeuring zou een overwinning voor de crypto-industrie bevestigen en een tegenslag voor de Securities and Exchange Commission (SEC). Hierdoor wordt het waarschijnlijker dat de benadering van de SEC ten opzichte van de crypto-industrie in de toekomst zal verzachten’

De bank zegt dat ze skeptisch is over beide argumenten.

Bitcoin reageerde in ieder geval goed op het sentiment, met een stijging van $27K naar $37K (+37%) in de afgelopen maand:

JPMorgan kritisch over Bitcoin en ETF  regelgeving

Volgens JPMorgan zal goedkeuring van een bitcoin ETF niet automatisch nieuw kapitaal aantrekken.

In plaats daarvan voorspelt de bank dat bestaand kapitaal zal verschuiven van huidige bitcoinproducten naar de nieuw goedgekeurde ETF’s.

Daarnaast vertegenwoordigen recente gerechtelijke uitspraken over Ripple en Grayscale juridische nederlagen voor de SEC. Echter benadrukt JPMorgan dat dit niet per se leidt tot aanzienlijke versoepeling van regelgeving.

JP Morgan analist Nikolaos Panigirtzoglou gaf aan:

Regelgeving voor de crypto-industrie in de VS is nog steeds in behandeling, en we geloven niet dat Amerikaanse wetgevers hun standpunt zouden wijzigen vanwege de bovengenoemde twee juridische gevallen.

Hier voegde hij aan toe dat de herinneringen aan de recente FTX-fraude nog vers in het geheugen zit.

Bron: CoinDesk
Foto: iStock