China plant een injectie van minstens 1 biljoen yuan ($137 miljard) aan voordelige financiering, om de vastgoedmarkt een impuls te geven. Het plan, onder leiding van Vice Premier He Lifeng, richt zich op stadsvernieuwing en betaalbare huisvesting. De People’s Bank of China laat het geld geleidelijk via beleidsbanken naar huishoudens vloeien.

De afgelopen tijd heeft de Chinese vastgoedmarkt het enorm lastig gehad, door afnemend consumentenvertrouwen. Herstel kan jaren duren, zo niet een decennium.

China’s vastgoedboost van 1 biljoen yuan

Deze stap is een duidelijke poging om de grootste vastgoeddaling in decennia te stabiliseren, en sneller te laten herstellen. Analisten tonen interesse in de impact op vastgoedontwikkelaars na recente betalingsproblemen.

Het uitstaande uitgeleende bedrag onder de naam ‘Pledged Supplemental Lending’ bedroeg in oktober 2,9 biljoen yuan. Zie de onderstaande afbeelding. Een netto-injectie van 1 biljoen yuan in een dergelijke leenfaciliteit zal het voorbij het vorige record uit 2019 tillen. De definitieve hoeveelheid van de nieuwe financiering kan nog veranderen.

Het plan zou “helikoptergeld” omvatten, waarbij goedkope fondsen via beleidsbanken aan projectontwikkelaars worden verstrekt.

Dit roept herinneringen op aan het controversiële Pledged Supplemental Lending-programma uit 2014. Dit stimuleerde tijdelijk het vastgoed, maar kreeg later kritiek.

Bron: Bloomberg
Foto: iStock