De Amerikaanse economie bevindt zich in de laatste fase van haar groeicyclus. Tenminste, dat is de conclusie die de economen van JPMorgan Chase & Co. trekken. Zij schatten zelfs de kans op een recessie binnen 12 maanden in op 33%. Een jaar geleden lag die kans nog tussen de 8% en 27%.

JPMorgan econoom Jesse Edgerton laat tegenover The Wall Street Journal weten dat de laatste fase van de conjunctuur is aangebroken. Deze laatste fase kenmerkt zich vaak door lage werkloosheid, toenemende loon- en inflatiedruk, stijgende beurskoersen en stijgende rentestanden. De Amerikaanse centrale bank is inmiddels al een tijdje bezig met het optrekken van de rentestanden en Edgerton laat weten dat een dergelijke trend normaliter niet meer dan een paar jaar duurt.

Economen van JPMorgan vrezen voor een recessie

De economen van JPMorgan Chase & Co. komen, gezien de huidige fase van de groeicyclus, tot de pijnlijke conclusie dat de kans op een Amerikaanse recessie binnen 12 maanden nu ongeveer 33% bedraagt. De huidige sterkte van de Amerikaanse economie is hoofdzakelijk te danken aan de belastingverlagingen, maar dat effect zal de komende jaren steeds minder voelbaar zijn.

De onzekerheid in de wereld en het toenemende protectionisme, zijn volgens de zakenbank op dit moment een van de grootste bedreigingen voor de groei van de wereldeconomie. Zo was in Japan en Duitsland bijvoorbeeld in het derde kwartaal sprake van een krimp. En die trend kan als een olievlek rondgaan in de rest van de wereld.