Een heel aantal landen heeft te kampen met een torenhoge inflatie. In Turkije is de situatie echter erg zorgwekkend. De inflatie in het land is opgelopen tot bijna 80%. Dit is het hoogste niveau in bijna 2 decennia.

De consumentenprijzen zijn vorige maand met 78,6% gestegen ten opzichte van juni 2021. De voedselprijzen zijn in een jaar tijd bijna verdubbeld, aldus het Turkse bureau voor de statistiek.

Het is een nieuwe grimmige mijlpaal voor een land dat de afgelopen maanden te kampen heeft gehad met een ongebreidelde inflatie. Hiernaast verloor de munt van Turkije sinds het begin van dit jaar meer dan 20% van zijn waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

S&P Global Ratings verklaarde vorige week in een rapport dat de inflatie in combinatie met de zwakke Turkse lira op de consumentenuitgaven zal blijven wegen. Het ratingbedrijf verwacht dat de jaarlijkse inflatie tot het einde van het jaar boven de 70% zal blijven en tot ten minste medio 2023 boven 20%.

Onorthodoxe economische strategie

De Turkse economie staat bloot aan dezelfde krachten van de wereldwijde inflatie als andere landen. Maar het onorthodoxe economische beleid van president Recep Tayyip Erdogan heeft de crisis verder aangewakkerd, net zoals de ineenstortende lira die de import veel duurder maakt.

In september liet Erdogan de economische regels los en zei tegen de Turkse centrale bank dat ze de rente moest verlagen omdat de prijzen stegen. Dit gaat in tegen de traditionele economische theorie die stelt dat de rentetarieven verhoogd moeten worden om de inflatie naar beneden te krijgen.

Terwijl de belangrijkste centrale banken in de wereld de kosten van leningen verhogen om de vraag af te koelen, doet Turkije precies het tegenovergestelde.

Erdogan heeft zijn monetaire beleid steeds verdedigd. Hij argumenteert dat een verlaging van de rente de inflatie zal terugdringen en de export zal stimuleren. Hij heeft de economische problemen van zijn land toegeschreven aan buitenlandse inmenging.

Bron: CNN
Foto: iStock