Er zijn in de markt twijfels gerezen of China de 7 procent plus groei van de economie kan weten vast te houden. Wie twijfelt er en wie voorziet geen enkel probleem op dit vlak? China heeft jarenlang de economie in de dubbele cijfers zien groeien. Een ongekende prestatie gezien de grootte van het Aziatische land. Recent is onmiskenbaar sprake van enige afkoeling, maar met een groei van 7,7 procent van het BBP over 2013 behoort China mondiaal gezien nog steeds tot de koplopers.
>>>Volg ons net als 13.500 andere beleggers op TWITTER<<<
De jongste macrodata uit China geven geen eenduidig beeld: tegenover een tegenvallende PMI cijfer (feb. 48,3) stonden sterk meevallende exportcijfers. Hoe kijken de grote banken nu tegen het economische plaatje van China aan? En is er concrete aanleiding om te vrezen dat de groei wellicht onder de door velen als ‘magische grens’ betitelde 7 procent? Beleggers die China al wat langer volgen, weten overigens dat ooit de 8 procent groei als ‘heilig’ werd beschouwd, maar ondanks dat de Chinese economie dat percentage niet gehaald heeft vorig jaar, draait de wereld gewoon verder.
China volgens de banken
Tim Condon, hoofd econoom bij ING Azië, denkt dat de 7 procent groei realiseerbaar is. China heeft de afgelopen 12 kwartalen op rij een groei laten zien tussen de 7 en 8 procent en heeft daarmee volgens Condon ‘genoeg momentum.’ Daarnaast, verwijzend naar de aangekondigde hervormingen, acht hij de Chinese autoriteiten goed in staat tijdig bij te sturen mocht dit nodig zijn. Dan Ting Lu, hoofd China econoom bij Bank of America. Hij stelt dat de groeivooruitzichten op de korte termijn erg lastig zijn in te schatten, maar voor de wat langere termijn is hij weinig bezorgd over de groeiperspectieven van de Chinese economie zo gaf hij tegenover CNBC te kennen. De jongste cijfers uit China schetsen een ‘gemengd beeld maar de exportcijfers, kredietgroei en retail sales voldeden aan de verwachtingen, tot licht boven verwachting.’ Zhiwei Zhang werkzaam bij Nomura in Hong Kong, stelde tegenover Bloomberg dat de tegenvallende flash Markit/HSBC Purchasing Managers’ Index over februari (48,3) aanleiding zal zijn voor de Chinese autoriteiten om de banken weer iets meer speelruimte te geven. Andere analisten zijn daar niet zeker van en verwijzen naar het Chinese Lunar New Year Festival als reden voor de teruglopende (flash) PMI. Ding Shuang, econoom bij Citigroup, is wat somberder gestemd en verwacht dat de groei in China wat verder terugloopt, tot 7 procent de komende twee kwartalen. En dat is precies op het nieuw door de markt geslagen piketpaaltje. We kunnen het niet genoeg herhalen: Chinese aandelen zijn spotgoedkoop. Wilt u weten welke aandelen u moet hebben, lees dan ons GROEIMARKTEN Rapport