Sinds de zomer van 2020 is er al sprake van een stijgende rente op de wereldwijde staatsobligaties. Tijdens de afgelopen maanden is deze stijgende trend zelfs in een hogere versnelling beland. Langzaam maar zeker maken steeds meer economen zich zorgen over de stijgende rentestanden. Is de renteangst terecht?

De meeste economen zijn het er wel over eens dat de wereldeconomie zich dit jaar dapper zal gaan herstellen van de economische krimp van het jaar 2020. In de Westerse wereld is de kans zelfs groot dat tijdens het tweede deel van 2021 de meeste beperkende coronamaatregelen zijn opgeheven. Vanaf dat moment kan het economische herstel erg rap verlopen.

Oplopende rente kan desastreus zijn voor de aandelenmarkten

Dit economische herstel zou echter ook kunnen leiden tot een stijgende inflatie. Volgens diverse economen kan er zelfs tijdelijk sprake zijn van een extreem hoge inflatie als gevolg van de grote inhaalvraag van de consumenten. Tevens is het aannemelijk dat ondernemers de geleden schade zullen doorberekenen in de consumentenprijzen.

Beleggers houden ondertussen al rekening met een stijgende inflatie. Zo zijn de rentes op de staatsobligaties tijdens de afgelopen maanden fors opgelopen. Uit onderzoek van Bank of America blijkt dat fondsbeheerders zich grote zorgen maken indien de rente op een 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie boven de 2% weet te komen. Volgens hen zou dit kunnen leiden tot een beurscorrectie van minstens 10%.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>