Het zal de meeste beleggers niet ontgaan zijn dat de centrale banken tijdens de afgelopen twee jaar een ruimhartig monetair beleid hebben gevoerd. Ook de Amerikaanse centrale bank is hierin niet achtergebleven. De Fed heeft in 2020 en 2021 op grootschalig niveau bedrijfs- en staatsobligaties opgekocht. En het is niet vreemd dat de beurzen hiervan geprofiteerd hebben.

Sommige analisten zijn van mening dat de centrale banken op dit moment de belangrijkste rol op de financiële markten innemen. Het beleid van de centrale banken weet immers al jaren te zorgen voor stijgende beurskoersen. En dat komt met name door het feit dat een groot deel van de kapitaalinjecties niet in de reële economie terechtkomen, maar op de financiële markten blijven hangen.

Wall Street profiteert van het opkoopbeleid van de Fed

De beleggers die willen weten of er sprake is van een sterk verband tussen Wall Street en het opkoopbeleid (QE) van de Fed, zouden de bovenstaande grafiek moeten analyseren. Op deze grafiek, afkomstig van Real Investment Advice, is te zien dat er een duidelijk verband waarneembaar is tussen de koers van de S&P 500 index en de balanspositie van de Amerikaanse centrale bank. In het jaar 2018 was de Fed bezig met het afbouwen van haar gigantische balanspositie en dat wist in het vierde kwartaal van dat jaar te leiden tot een aanzienlijke beurscorrectie.

Vanaf maart 2020 is de Fed echter weer begonnen met het grootschalig opkopen van bedrijfs- en staatsobligaties. Als gevolg van dit ruimhartige beleid is de balanspositie van de Amerikaanse centrale bank exponentieel in waarde gestegen. En op de grafiek is duidelijk te zien dat dit beleid direct invloed heeft gehad op de beurskoersen.

Wellicht nemen de centrale banken dus op dit moment inderdaad de belangrijkste rol op de financiële markten in. En het is nog maar de vraag of de beurzen het hoofd boven water weten te houden op het moment dat de kapitaalinjecties stoppen.

3 Aandelen voor de Energie Crisis

Met deze 3 aandelen zal ook u geld kunnen verdienen aan deze energiecrisis … in plaats van hem te betalen.

Dit is een ‘once in a lifetime’ opportuniteit.

Download hier jouw gratis gids: 3 Aandelen voor de Energie Crisis