Het jaar 2018 verloopt tot nu toe behoorlijk volatiel. In het bijzonder hebben de afgelopen weken wat losgemaakt bij de beleggers. Zo is het sentiment veranderd van ‘extreem optimistisch’ naar ‘extreem pessimistisch’. En juist dat pessimisme biedt enorme kansen.

In Amerika is er sprake van het zogenoemde AAII Bull Ratio die laat zien hoe de situatie op de markt is. Het AAII’s Investor Sentiment Survey laat het percentage beleggers zien dat bullish, bearish of neutraal is op aandelen. En uit de meest recente notering blijkt dat er sprake is van extreem pessimisme (bearish).

Deze indicator voorspelt hogere beurskoersen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van SentimenTrader, is te zien dat de S&P 500 index in 86% van de gevallen 3 maanden later hoger weet te staan na het bereiken van een extreem pessimistische notering. Het gemiddelde rendement daarbij bedraagt +2,86% (sinds 1986).

Uiteraard zijn er ook uitzonderingen op de regel die niet over het hoofd gezien mogen worden. Zo wist deze indicator in het jaar 2008 ook een extreme notering te bereiken en de aandelenmarkten zakten destijds nog verder weg. Voor de ‘stieren’ onder ons biedt deze indicator in ieder geval een houvast dat het ergste mogelijk al geweest is.