Wanneer de markten tot perfectie geprijsd zijn, dreigt een aftreden van Trump serieus roet in het eten te gooien. President Trump raakt steeds meer in nauwe schoentjes. En beleggers voelen het koud zweet opkomen. De Amerikaanse beurzen kenden gisteren hun slechtste dag in maanden, technische steunniveaus werden doorbroken, de VIX steeg en beleggers zochten veiligheid in goud.

Het kan snel veranderen op de financiële markten. Het ene na het andere politieke schandaal uit het Witte Huis zet beleggers terug op scherp. De VIX index, ook wel de angstbarometer genoemd, schoot 27% hoger maar blijft wel nog steeds ver onder onrustwekkende niveaus.

Toch lijkt het alsof beleggers van hun roze wolk komen. Zowel de Dow Jones als de S&P 500 daalde meer dan 1% en sloot zo af onder het 50-daags gemiddelde.

Dow en S&P 500

De zwakke politieke positie van Trump doet beleggers twijfelen aan de slagkracht van zijn economische agenda, zijn belastinghervormingen, de afbouw van financiële regels en de investeringen in infrastructuur. Anderzijds stijgt ook de kans dat de politiek in Washington overgaat tot een afzettingsprocedure van de president.

Mis geen enkel bericht en schrijf je in op de Slim Beleggen Daily

De kans dat Trump in 2017 nog wordt afgezet, steeg gisteren van 19% naar 29%. Dit is een stijging van 50% op een dag. Dit zou een echt horrorscenario betekenen voor de financiële markten. De beurzen zitten in een rallymodus sinds de overwinning van Trump. Die winst kan volledig in rook opgaan wanneer Trump plaats moet ruimen.

Kans afzetting donald trump

Vluchtroutes waren gisteren enkele belangrijke grondstoffen. De olieprijs steeg bijna 1,5% nadat de olievoorraad in de Verenigde Staten voor de 6e week op rij daalde. Naast het zwarte goud was ook het gele goud een grote winnaar. De goudprijs steeg meer dan 1,5%, de grootste dagwinst sinds 15 maart.

Bron: MarketWatch + SilverDoctors