Steeds meer signalen duiken op die wijzen richting een aankomende recessie. Met name de aanhoudende handelsspanningen tussen de VS en China en de Brexit hebben effect op de groei van de wereldeconomie. De centrale banken proberen er momenteel alles aan te doen om de economische groei op peil te houden. Toch is het nog maar de vraag of hiermee een recessie voorkomen kan worden.

Tot verbazing van veel economen weet de Amerikaanse economie het nog steeds redelijk goed te doen. De handelsoorlog met de Chinezen heeft wel effect gehad op de Amerikaanse bedrijfswinsten, maar de echte economische dreun bleef vooralsnog uit. En dat is voor een groot deel te danken aan het hoge consumentenvertrouwen. De gemiddelde Amerikaanse consument ziet de toekomst nog steeds rooskleurig in en daardoor wordt de hand nog niet op de knip gehouden.

Volgens dit model moeten we vrezen voor een recessie

Toch zijn er ook Amerikaanse indicatoren die wel wijzen richting een aankomende recessie. Een betrouwbaar model is onder andere het verschil tussen de rente op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie en de rente op de 3-maandelijkse Amerikaanse staatsobligatie. En op de bovenstaande grafiek, afkomstig van EconBrowser, is te zien dat de kans op een recessie binnen één inmiddels is gestegen tot 50%. De laatste twee keren dat deze indicator wist te stijgen naar een dergelijk hoog niveau, was in de jaren 2001 en 2008. Tijdens beide jaren werd de Amerikaanse economie geconfronteerd met een recessie.

Is er een nieuwe recessie onderweg?

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)