Steeds meer signalen duiken op die wijzen richting een aankomende recessie. Zo zit het consumentenvertrouwen in een vrije val en de stijgende rente voorspelt ook weinig goeds. Opvallend genoeg is er een betrouwbare indicator die laat zien dat de kans op een recessie binnen 12 maanden bijzonder klein is. En dat is de moeite waard om te onderzoeken.

Tijdens de voorbijgaande maanden is er enorm veel veranderd. Niet alleen op geopolitiek gebied zijn de spanningen stevig toegenomen, ook economisch gezien liggen er de nodige uitdagingen. Zo wordt de wereldeconomie op dit moment geteisterd door een torenhoge inflatie en de centrale banken proberen er door middel van een agressiever beleid voor te zorgen dat de inflatiedruk gaat liggen. Toch is het nog maar de vraag of zij hierin zullen slagen.

Volgens dit model hoeven we (nog) niet te vrezen voor een recessie

Ondanks de spanningen op geopolitiek en economisch gebied, is er een indicator die laat zien dat de kans op een Amerikaanse recessie binnen 12 maanden bijzonder klein is. Een betrouwbaar model is onder andere het verschil tussen de rente op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie en de rente op de 3-maandelijkse Amerikaanse staatsobligatie. De economen van Standard & Poor’s hebben hier nog enkele andere belangrijke economische graadmeters aan toegevoegd en komen tot de conclusie dat beleggers de kans op een recessie mogelijk overschatten.

Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, te zien dat de kans op een Amerikaanse recessie binnen één jaar op dit moment ongeveer 5% bedraagt. En dat is een hele andere situatie dan die van eind 2019. Toen bedroeg de kans op een recessie immers meer dan 50% en in 2020 was er uiteindelijk ook sprake van een recessie. Wellicht is dit dus niet het moment voor pessimisme, maar het moment voor optimisme.