‘We leven in een van de meest risicovolle tijdperken ooit, maar toch lijkt het alsof de aandelenmarkt slaapt’, dat zegt Nobelprijswinnaar Richard Thaler. De volatiliteit op de aandelenmarkt is zo laag, dat er niet veel moet gebeuren om alles op zijn kop te zetten. De kans op een flash crash is dan ook bijzonder groot.

Zelden of nooit waren er over heel de wereld zoveel potentiële politieke, geopolitieke en economische conflicten. Maar beleggers zijn het ondertussen al zo gewoon dat de beurzen stijgen ondanks de dreigementen, dat ze er niet meer van wakker liggen.

Volgens David Woo van Bank of America zijn beleggers nog meer op hun gemak dan in 2007. Maar wanneer beleggers geen gevaren meer zien, wordt het juist extreem gevaarlijk.

De gemiddelde VIX ligt voor de Amerikaanse S&P 500 in oktober op 5,2%. Dit is de laagste notering in 90 jaar. De VIX is een angstbarometer en meet de volatiliteit. Het gemiddelde voor oktober is historisch gezien zo’n 17%.

<< Met het CRASH KOMPAS hebben we de ultieme Beurscrash Gids samengesteld >>

Een kleine vonk is genoeg voor groot vuurwerk

Beleggers zitten dan ook massaal short op de VIX. Het is zelfs zo erg dat een kleine opstoot van de VIX, voor welke reden dan ook, ervoor kan zorgen dat de volatiliteit in de lucht schiet. Wanneer iedereen aan dezelfde kant van de boot zit, en er gebeurt iets aan de overkant, kan het snel verkeerd lopen.

Morgan Stanley berekende dat 400.000 contracten moeten afgedekt worden wanneer de S&P 500 op 1 dag 5% zou dalen. Een daling van 3% is al genoeg om heel het mechanisme in gang te zetten.

Het afdekken van short posities zou de daling nog versnellen. Bij het afdekken moeten alle traders hun posities gaan kopen op de markt waardoor de VIX stijgt. En een hogere volatiliteit zorgt voor een daling van de beurskoersen. Op die manier moeten er nog meer contracten afgedekt worden, … De kans op een flash crash op de Amerikaanse beurzen is dan ook exponentieel gestegen de laatste weken.

Bron: Zerohedge

Foto Credit: iStock

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)