Grondstoffen waren zelden zo goedkoop ten opzichte van aandelen als vandaag. Maar binnen de grondstoffensector zijn er ook nog grote verschillen. Goudmijnen zijn al jaren uit de gratie bij beleggers en nu ook bij investeerders. Grondstoffen als Kobalt en Lithium zijn veel interessanter geworden.
In 2017 lag het bedrag aan overnames en fusies in de mijnbouwsector 15% hoger, maar het aantal transacties 6% lager. Dat wil zeggen dat er minder, maar grotere investeringen werden gedaan. Opvallend daarbij was dat de activiteiten bij de goudmijnen met 34% daalden en de bedragen met 13% afnamen.
Terwijl de goudmijnsector steeds minder financiering ziet, zijn het de grondstoffen voor elektrische voertuigen als Kobalt en Lithium die volgens het rapport van Enest &Young het meeste geld naar zich toe trekken.
“With the buzz around new world critical minerals and battery technology, deals in lithium, copper and cobalt are expected to feature high on the agenda of management teams across the industry,”
Toch moeten beleggers in goudmijnaandelen niet wanhopen
Het gebrek aan financiering zorgt er namelijk voor dat de productie begint te dalen. Er is in de grondstoffensector geen beter medicijn voor lage prijzen dan lage prijzen. De lagere productie zal uiteindelijk voor tekorten zorgen waardoor de prijs stijgt.
Aandelen en goud bewegen ook vaak in tegenovergestelde richting. Wanneer goud niet in trek is bij de beleggers, hebben ze een voorkeur voor aandelen. Wanneer aandelen niet in trek zijn bij beleggers, hebben ze een voorkeur voor goud.
De volatiliteit van de laatste weken, zal beleggers terug richting goud laten kijken. Het is dan ook al van de periode 2000 – 2008 geleden dat goud nog eens de voorkeur kon genieten. Dat is ondertussen al 10 jaar geleden. Een doorbraak van de goudprijs boven $1.4000 zou wel eens het een en ander in gang kunnen zetten.
En dan krijg je een cocktail van lagere productie en hogere prijzen.