De aandelenmarkten zijn de afgelopen dagen goed aan het herstellen van de zware verkoopgolf die nu al sinds december vorig jaar bezig is. Is de bodem bereikt of gaan we nog lager? Marktkenners raden aan voorzichtig te handelen en verwachten dat de beurzen nog een stukje verder kunnen zakken. Wat we nu zien, is slechts een ‘relief rally’.

Aandelen zijn terug aan het stijgen, is het tijd om massaal terug te keren? Hoewel het lijkt alsof er opeens geen vuiltje meer aan de lucht is, is de realiteit waarschijnlijk anders. Trevor Greetham, strateeg bij Royal London Asset Management, merkt op de beleggers en investeerders gretig aandelen aan het inslaan zijn, maar hij waarschuwt dat we momenteel in een ‘relief rally’ zitten. Met andere woorden, een rally van korte duur.

Hij is er niet van overtuigd dat het sentiment is gekeerd en benadrukt dat we nog altijd in een berenmarkt zitten die een tijdje kan blijven aanhouden. Hoewel de S&P 500 de afgelopen week sterk is hersteld, noteert de index nog altijd 18 procent lager dan zijn piek eind vorig jaar.

We still think we’re in a bear market and we think that this is as you describe it, a relief rally, and what we’ve seen so far is just the interest rate-driven part of that bear market.

Berenmarkt

Greetham kijkt naar voorgaande berenmarkten om de duurtijd van de huidige berenmarkt in te schatten. Sommige duurden twee tot drie jaar, andere berenmarkten dan weer maar zes maanden. Hij benadrukte ook dat de meest donkergroene beursdagen plaatsvinden in berenmarkten en waarschuwt beleggers en investeerders zich niet te laten verleiden.

All the biggest up days are in bear markets, so don’t get too sucked back into markets, I would say. This rally could persist a bit longer, but don’t think this is the end of the bear market – I think there’s quite a bit more time to run through, and you’ve got to be tactical and you’ve got to be diversified.

Hij was het ermee eens dat de inflatie in de USA binnenkort zal beginnen te dalen als gevolg van het beleid van de Federal Reserve en de inspanningen op langere termijn om de stijgingen van de consumentenprijzen te temperen. Hij herhaalde echter dat de tweede fase van de bearmarkt nog moet komen en dat het leed nog niet voorbij is.

Bronnen: Ellioth Smith – CNBC

Foto: RawpixelCC0 1.0 

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)