De coronacrisis heeft er voor gezorgd dat veel bedrijven voorzichtig zijn geworden. Ook veel beursgenoteerde bedrijven hebben zware hinder ondervonden van deze historische crisis. Dit heeft onder andere geleid tot een afname in het aantal buybacks. Een trenddraai kan echter nabij zijn.

Tijdens de afgelopen jaren zijn beleggers min of meer verslaafd geraakt aan ‘buybacks’. Daar is sprake van indien een beursgenoteerd bedrijf eigen aandelen inkoopt. Door deze actie blijven er minder aandelen op de markt over, waardoor de winst per aandeel zal stijgen (bij een gelijkblijvende winst). Tevens hoeft het dividend over minder aandeelhouders verdeeld te worden. Dit heeft dus veelal een positief effect op de beurskoers.

Beleggers mogen uitkijken naar nieuwe buybacks

Als gevolg van de coronacrisis zijn de buybacks drastisch gedaald. Zo is op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Bank of America, te zien dat er in de VS tot de coronacrisis sprake was van een groei bij het aantal buybacks van 923% (vanaf de financiële crisis gerekend). Tijdens het afgelopen jaar is dat groeicijfer teruggevallen tot 592%. Met andere woorden zijn de inkoopacties tijdens het jaar 2020 teruggevallen tot een historisch laag niveau. Niet verwonderlijk, want in verband met de onzekerheid hielden bedrijven het geld liever in de knip.

Een trenddraai lijkt echter nabij te zijn. Nu de rook van de coronacrisis optrekt durven steeds meer beursgenoteerde bedrijven weer ‘cadeautjes’ aan beleggers uit te delen. En het inkopen van eigen aandelen is al jaren erg populair onder beleggers. Wat dat betreft kan er een goede beursperiode gaan aanbreken.

3 ongeziene koopjes onder 5 dollar

Deze bedrijven hebben alles in huis om de toekomstige toppers van de beurs te worden.

Download hier jouw gratis gids: 3 ongeziene koopjes onder 5 dollar