De Amerikaanse centrale bank gaat volgende maand nogmaals bijeenkomen en wellicht de rente opnieuw verhogen met 75 basispunten. Dat is alleszins hetgeen wat de markten verwachten. Maar de Fed-voorzitter van Atlanta Raphael Bostic vindt dat het misschien tijd is om de economie eventjes zijn ding te laten doen en op de pauzeknop de drukken.

De Federal Reserve is nu al enkele maanden op rij de rentes met 75 basispunten aan het verhogen in een poging om de hardnekkige inflatie af te koelen. Uit het vorige inflatierapport is gebleken dat het rentebeleid mogelijks zijn werk aan het doen is. De inflatie in de maand oktober bedroeg 7,7 procent, dat is lager dan in de maand september.

Raphael Bostic, voorzitter van de Federal Reserve in Atlanta, denkt dat een verhoging van 75 tot 100 basispunten gerechtvaardigd is als de inflatie niet daalt maar hij is ook een voorstander om de rentes tijdens de bijeenkomst in december te verhogen met minder dan 75 basispunten.

If the economy proceeds as I expect, I believe that 75 to 100 basis points of additional tightening will be warranted. I believe this level of the policy rate will be sufficient to rein in inflation over a reasonable time horizon.

Pauze

Het is volgens hem een goed idee om de huidige ‘rate hikes’ hun werk te laten doen. De kans is groot dat het effect van de ‘rate hikes’ met vertraging doorsijpelt in de Amerikaanse economie. Het is aan te raden om eventjes de kat uit de boom te kijken, aldus Bostic. Mocht het nodig zijn, dan kunnen de rentes later nog opnieuw verhoogd worden.

Being more cautious as policy moves deeper into restrictive territory seems prudent.

Over één ding is hij duidelijk. Het stoppen met de renteverhogingen alvorens heel duidelijk is dat het inflatiedoel van 2 procent gehaald gaat worden, is uit den boze. Dat wil dus zeggen dat de rentes waarschijnlijk nog heel lang hoog zullen blijven alvorens er verbetering komt.

Bronnen: Howard Schneider – Yahoo Finance

Foto: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Pix4free

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>