Kneron, een startup voor kunstmatige intelligentie-chips, lanceerde op woensdag zijn nieuwe producten. Deze zijn gericht op het benutten van de interesse in AI van bedrijven en het bieden van een alternatief voor grote spelers zoals Nvidia en AMD. De nieuwe producten omvatten de KNEO 330, een geavanceerde “edge GPT” server, die gebruikmaakt van AI-algoritmen om tekst en afbeeldingen te genereren.

In de volgende grafiek zien we het koersverloop van Kneron:

Kneron lanceert KNEO 330 voor lokale AI-toepassingen

Veel bedrijven die generatieve AI-functies en apps willen gebruiken, vertrouwen momenteel op grote spelers zoals Microsoft en Amazon via hun cloudbedrijven.

Kneron gokt erop dat bedrijven niet altijd willen vertrouwen op deze cloudreuzen voor hun AI-behoeften. CEO Albert Liu gaf het volgende aan:

Met de KNEO 330 richten we ons op bedrijven die hun AI-toepassingen lokaal willen draaien, zonder afhankelijk te zijn van grote cloudspelers.

Albert ziet een sterke vraag naar privacy van grote high-tech bedrijven, medische centra en financiële instellingen. Ze willen niet dat hun gegevens naar OpenAI worden geüpload.

Concurrentie met Nvidia, AMD en Intel

De lancering van Kneron komt kort na de release van AI-chips door Nvidia en AMD. Beide bedrijven richten zich op enorme datacenters van techreuzen om massale AI-modellen te trainen.

Kneron heeft ook aangekondigd dat zijn nieuwste KL830-processorchip in een nieuwe pc zal worden geplaatst. Dit vormt een uitdaging voor bedrijven zoals Intel en AMD die pc-chips maken.

De KL830 stelt pc’s in staat om AI-toepassingen offline uit te voeren, wat de privacy ten goede komt.

Bron: CNBC
Foto: iStock