De groei van de Amerikaanse economie is nog steeds indrukwekkend te noemen. De groei van het bruto binnenlands product mag weliswaar teruggelopen zijn, maar dat is niet vreemd gezien de fase van de economische cyclus. Tevens zien de belangrijkste macrocijfers er nog steeds uitstekend uit. Geen wolkje aan de lucht dus, of toch wel?

Donald Trump Tweet vaak over de geweldige Amerikaanse economie. Onder andere verwijst hij vaak naar het hoge consumentenvertrouwen en de goede banencijfers. En hij heeft zeker gelijk wat betreft die macrocijfers, want die zien er ook gewoon fantastisch uit. Veel andere landen zijn jaloers op die geweldige economische cijfers.

Is de Amerikaanse economie op een kantelpunt terecht gekomen?

Net als op de financiële markten, kan ook op het gebied van groei het tij rap keren. Voor de Amerikaanse productiesector lijkt het kantelpunt bereikt te zijn. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Macrobond and Nordea, is immers te zien dat de groei van de Amerikaanse productiesector vaak correleert met de financiële condities. En die condities zijn tijdens de afgelopen maanden iets verslechterd en dat kan onheil betekenen voor de groei binnen de Amerikaanse productiesector. De financiële condities zijn immers normaliter een voorloper op de productiegroei.

Ondanks de huidige geweldige macrocijfers, zouden beleggers dus ook rekening moeten houden met een iets minder hard groeiende Amerikaanse economie. En de vraag is ook of Trump daar genoegen mee kan nemen.