Afgelopen vrijdag verschenen er tegenvallende macrocijfers vanuit het eurogebied. Met name de Duitse PMI-cijfers gaven stof tot nadenken. De wereldwijde handelsoorlog is een grote bedreiging voor de Duitse economie. En dit lijkt nog maar het begin te zijn van de afkoeling van de Duitse economie.
Het Duitse PMI productiecijfer kwam in maart uit op een stand van 44,7. En dat was behoorlijk teleurstellend, want economen hadden gerekend op een stand van 48. Door dit tegenvallende macrocijfer kreeg de euro een flinke dreun te verduren. Een notering onder de 50 impliceert krimp en wat dat betreft mogen we dus wel zeggen dat de Duitse productiesector in zware problemen zit. Daarnaast is dit de laagste notering sinds de eurocrisis van 2012.
Beleggers moeten vrezen voor krimp van de Duitse economie
Aangezien de Duitse productiesector voor een groot deel de groei van de Duitse economie bepaalt, is de huidige situatie behoorlijk zorgwekkend te noemen. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Nordea and Macrobond, te zien dat de groei van het Duitse bruto binnenlands product vaak een sterke correlatie vertoont met het Duitse productie PMI-cijfer. De laatste component loopt normaliter enkele maanden voor op de werkelijke groei.
Gezien deze sterke correlatie, moeten beleggers rekening houden met een doemscenario. Het huidige Duitse productie PMI-cijfer impliceert zware tijden voor de groei van de Duitse economie. Voor het eerst sinds de financiële crisis zouden de Duitsers zelfs weer met een noemenswaardige krimp geconfronteerd kunnen worden.