anglo_american

Mijnbouwaandelen op de London Stock Exchange duikelden eind vorige week naar het laagste niveau sinds 2005. Zo daalde mijnbouwbedrijf Anglo American met maar liefst 8,2 procent, onder meer vanwege de toenemende zorgen over de Chinese economie. De grote vraag is welke maatregelen het bedrijf gaat nemen om het tij te keren. Het aandeel Anglo is dit jaar, net als andere mijnbouwaandelen, hard afgestraft. Het is nog niet helder welke maatregelen het bedrijf zal nemen om de balans weer gezond te krijgen. Anglo zal op 8 december de aandeelhouders informeren tijden een speciale bijeenkomst. Dan worden de plannen bekend gemaakt die de mijnbouwer wil uitvoeren om de boel weer op de rit te krijgen.

Beleggers eisen duidelijk plan

“We verlangen dat Anglo duidelijke maatregelen neemt om het bedrijf standvastig te leiden door deze periode van grote onzekerheid”, zo stelt Marc Elliot, analist bij Investec in London.  “We weten dat er voldoende middelen zijn om het bedrijf weer gezond te krijgen. We zijn benieuwd naar de concrete plannen van het management.”

-1x-1-2

Investec is één van de zakenbanken die verwacht dat Anglo het dividend zal verminderen, of zelfs helemaal zal schrappen. Ook HSBC is die mening toegedaan, maar analisten van die zakenbank zijn sceptisch over het uiteindelijke resultaat van de bezuinigingsmaatregelen. Ze verwachten dat Anglo, ook na het snijden in de kosten en het schrappen van dividend, problemen met de kasstroom blijft houden.

2 miljard opgehaald

Anglo heeft eerder dit jaar al 2 miljard dollar opgehaald door diverse eigendommen te verkopen. Zo heeft het bedrijf kopermijnen in Chili en platinum-mijnen in Zuid-Afrika van de hand gedaan. Maar de vraag is of de nieuwe plannen voldoende zijn om het vertrouwen in het bedrijf te herstellen. De hoge schuldpositie van Anglo (11,9 miljard dollar in juli) blijft een grote bron van zorg. Het bedrijf heeft eerder kenbaar gemaakt dat het op lange termijn een schuldpositie van 10 tot 12 miljard wil aanhouden. In een wereld waarin metaalprijzen klap na klap krijgen, is het de vraag of beleggers zo’n financieringsstructuur zullen accepteren…

<< Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen op de financiële markten >>