Nu het beursjaar 2021 langzaam ten einde komt is het verstandig om alvast vooruit te kijken naar het nieuwe beursjaar. De kans is aanwezig dat het beursjaar 2022 een stuk minder gemakkelijk zal gaan verlopen. Met name het fundamentele plaatje laat zien dat er een uitdagend beursjaar kan gaan aanbreken.

De ervaren beleggers onder ons die weten dat het op de lange termijn van belang is dat je geen aandelen koopt die ‘overgewaardeerd’ zijn. Of er sprake is van een overwaardering wordt vaak bepaald aan de hand van de koers-winstverhouding. Gemiddeld genomen is er sprake van een overwaardering indien de koers-winstverhouding boven de 20 weet uit te komen. Op basis van die maatstaf zouden we kunnen concluderen dat veel aandelen op dit moment overgewaardeerd zijn.

Stijgende rente kan een einde maken aan dit beursfeestje

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Crescat Capital LLC, is te zien dat de situatie bij de 10 grootste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven behoorlijk zorgwekkend te noemen is. Zo is op deze grafiek te zien dat er bij deze aandelen sprake is van een koers-winstverhouding van bijna 40. Een dergelijke notering werd voor het laatst tijdens het jaar 2000 bereikt en houdt in dat het gemiddelde top 10 aandeel te maken heeft met een koers die 40 keer zo hoog noteert dan de onderliggende winst rechtvaardigt.

Op de grafiek is ook te zien dat het jaar 2000 niet bepaald een jaar is om met tevredenheid op terug te kijken. In dat jaar knapte de internetzeepbel uiteen en wist dit te leiden tot een ware beurscrash. Een vaak gehoord argument van vandaag de dag is dat de lage rente de situatie compleet anders maakt. Dat is uiteraard het geval, maar beleggers moeten niet vergeten dat een lage rente niet eeuwig houdbaar is. Mogelijk is er dus opnieuw sprake van een tikkende tijdbom.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)