Al jarenlang proberen de centrale banken er alles aan te doen om de economische groei te stimuleren. In het jaar 2020 zijn de diverse steunpakketten nog verder uitgebreid. De coronacrisis werd door de centrale banken aangegrepen om de geldkraan volledig open te draaien. En dat zal ook tijdens de komende jaren voelbaar zijn.

In de Westerse wereld heerst er op dit moment een economisch klimaat waarbinnen de rente op een recorddieptepunt beweegt. Tevens worden op grote schaal staats- en bedrijfsobligaties opgekocht, met als doel om de economische groei aan te wakkeren. Het gevolg hiervan is wel dat de centrale banken geconfronteerd worden met torenhoge balansposities. En dat zal ook tijdens de komende jaren het geval zijn.

Afbouwen van de balansposities zal nog lang gaan duren

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van JP Morgan, is te zien dat het contrast tussen de balansposities bij de centrale banken en de economie op dit moment immens groot is. Uiteraard hopen de centrale banken dat de economische groei tijdens de komende jaar in een hogere versnelling terecht komt, maar dat is volgens diverse economen nog sterk te betwijfelen.

Sinds het begin van 2019 is de totale balanspositie van de Westerse centrale banken met bijna 50% in waarde gestegen. De verwachting is dat dit percentage aan het einde van 2022 weet uit te komen op 70%. En gezien de verwachtingen zal de economische groei in 2021 en 2022 niet voldoende zijn om die stijging te verantwoorden. Het zal voor de centrale banken dus nog lang gaan duren alvorens ze hun balansposities kunnen gaan afbouwen.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>