De Europese industrie heeft het al maanden lastig. Het handelsbeleid van Donald Trump heeft effect gehad op de wereldhandel en ook de Europese economie wist daarbij de dans niet te ontspringen. Toch bestaat er een reële kans dat de Europese industrie binnenkort uit het gat klimt. En dat kan voor veel beleggers als een verrassing komen.

Aan het begin van deze week werd bekend gemaakt dat het IFO-momentum onverwachts gestegen is. De IFO index meet het ondernemersklimaat in Duitsland. De samengestelde index voor het Duitse ondernemersklimaat voor de industrie en de handel is deze maand nipt gestegen naar 96,1, tegenover 96,0 een maand eerder. Economen hadden gerekend op een daling richting een stand van 95,3. Wat dat betreft mogen we dus wel spreken van een positieve verrassing.

Europese industrie lijkt het dieptepunt achter de rug te hebben liggen

Volgens de economen van Nordea Markets en Macrobond kan deze ‘positieve’ verrassing ook goed nieuws betekenen voor de Europese industrie. Zo is op de bovenstaande grafiek te zien dat er normaliter sprake is van een sterke correlatie tussen het Duitse IFO-momentum en de Europese industrie index. Het IFO-momentum loopt normaal gesproken enkele maanden voor op de daadwerkelijke productiecijfers.

Dit onderzoek maakt duidelijk dat het dieptepunt mogelijk al achter de rug ligt. Toch moet hier wel een duidelijke kanttekening bij geplaatst worden. De onzekerheid rondom het coronavirus zou immers alsnog roet in het eten kunnen gaan gooien.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>